Horoscoape, cărți de tarot, table ouija. Ce este așa grav?

pr. Mike Schmitz (trad. Matei C. Cristofori)

Întrebare: Puteți să îmi explicați cum stă treaba cu diavolul? Am citit într-o examinare a conștiinței că este un păcat să folosești horoscopul, cărțile tarot sau tabla ouija. Dar dacă este doar de distracție?

Răspuns: Este ceva foarte serios. Primul lucru pe care trebuie să îl facem este să admitem două lucruri despre satana. În primul rând, diavolul există cu adevărat. În al doilea rând, el ne urăște. Știu că aceasta poate suna ca și când aș fi prea dramatic. La urma urmelor, diavolul chiar ne urăște? Chiar poate să facă rău cuiva? Nu o lua de la mine, ascultă ce spune Dumnezeu: „Vă voi arăta însă de cine să vă temeți: temeți-vă de acela care, după ce a ucis, are puterea să arunce în Gheenă; da, vă spun, de acesta să vă temeți” (Luca 12,5). Aoleu!! Chiar și Isus ne spune să ne temem de diavol. Acest avertisment este repetat în întreg Noul Testament. Sf. Paul ne spune că bătălia noastră nu este împotriva sângelui și a trupului, „ci împotriva conducătorilor acestei lumi a întunericului, împotriva duhurilor răului care sunt în înălțimi” (Efeseni 6,12).

Cu aceste avertismente, chiar nu trebuie să vorbim nepăsători despre diavol, ca despre un lucru de modă veche sau o glumă. În același timp, să nu disperăm. Acest lucru este la fel de important. Uneori credem că este vorba despre „Dumnezeu vs. satana”, ca o bătălie în care Isus și Lucifer se luptă umăr la umăr. Nimic nu ar putea fi mai departe de adevăr. Isus este Dumnezeu. Satana este o creatură. Nu este nici o competiție. Știm că și simpla invocare în rugăciune a numelui „Isus” îl face pe diavol să fugă. De fapt, Sf. Ciril din Ierusalim, scriind în jurul anului 300, învăța că atunci când creștinii își fac semnul crucii, diavolii fug, „pentru că atunci când văd Crucea, ei își amintesc de Cel răstignit; le este frică de El”. Diavolului nu îi este frică de tine, dar îi este frică de Isus. De aceea, unui creștin poate să îi fie frică de diavol și în același timp să aibă încredere în puterea lui Dumnezeu.

Dumnezeu a creat diavolii. De fapt, Dumnezeu a creat ființe spirituale numite îngeri. Au fost create bune. Dumnezeu nu l-a făcut pe diavol rău; diavolii au ales răul când au ales să se răzvrătească. De aceea, nu spunem că diavolii sunt în esența lor răi. Nu au fost creați răi, au ales răul. Toți îngerii lui Dumnezeu au fost creați extrem de frumoși și incredibil de inteligenți. Dumnezeu a revărsat mult din bunătatea și lumina Sa în ei. Alegând să se răzvrătească împotriva lui Dumnezeu, diavolii s-au desprins de izvorul adevărului, al bunătății și al luminii. Ei sunt puternici, inteligenți și periculoși.

Din acest ultim motiv trebuie să stăm departe de magie. Nu pentru că lucruri precum vrăjile, tabla ouija sau cărțile de tarot sunt prostești. Stăm departe de ele pentru că sunt periculoase. În plus, ele indică o dorință de putere ce contrazice „cinstirea și respectul, unite cu teama iubitoare, pe care le datorăm numai lui Dumnezeu” (CBC 2116). Într-un anume fel, folosirea lor este idolatrie. Unii ar putea argumenta că sunt implicați în magie, „dar doar în magie albă”. Pentru creștini, nu există nici o diferență între magie „albă” sau „neagră”; singura sursă de putere a acestor magii este satana. (Acest lucru este adevărat chiar și pentru wicca, ai cărei practicanți pot chiar să nu creadă în satana.)

Un alt argument este faptul că o persoană folosește tabla ouija sau citește horoscopul doar „de distracție”. Când vine vorba despre tabla ouija, unele statistici spun că peste 80% dintre posedările demonice se întâmplă prin intermediul acesteia. Acest lucru poate fi adevărat chiar dacă este folosită „doar ca un joc”. În ceea ce privește horoscoapele, știu că majoritatea dintre noi le privim așa cum sunt ele adesea: niște enunțuri prostești. Acest lucru poate fi adevărat, și a te uita peste horoscopul tău poate fi doar o distracție alături de colegii de muncă într-o pauză de cafea. Dar le validăm existența când le acordăm atenție. Chiar mai grav, ele ne pot desensibiliza conștiința față de influențe demonice reale prin expunere. Ideea de bază: suntem creștini și suntem chemați să fim diferiți.

Dacă ai fost deja expus magiei, ocultului sau tablei ouija, caută să te spovedești cât mai curând cu putință. Spovada este cea mai puternică formă de exorcism existentă. Te invit să își așezi toate păcatele înaintea lui Isus în Spovadă și să îl lași să te vindece. Apoi uită de toate acestea. Datorită puterii lui Isus, vei cunoaște libertatea și o nouă viață pe care numai Isus ți-o poate da. „Așadar, supuneți-vă lui Dumnezeu; împotriviți-vă diavolului și el va fugi de la voi; apropiați-vă de Dumnezeu și El se va apropia de voi” (Iacob 4,7-8).

Etichete: * *