Cum ar citi Isus ziarul?

Michel Quoist

Îndrumătorul spiritual. Cât de important este să avem pe cineva să ne călăuzească în viața spirituală! Când l-am găsit… să ținem cu dinții de el.

Vrei să te pornești pe drumul evlaviei în siguranță? Recomandarea e atunci: găsește un om capabil să îți fie călăuză și să te însoțească. Orice lucru cauți, vei găsi cu siguranță voia lui Dumnezeu numai pe calea unei umile ascultări. […] „Prietenul credincios, spune Scriptura, e pavăză puternică; cine l-a găsit, a găsit o comoară„. Dar cine poate găsi un astfel de prieten? Cei ce se tem de Dumnezeu, adică cei umili care doresc cu ardoare să înainteze în viața spirituală. Roagă-l pe Dumnezeu, cu multă insistență, să îți dea unul după inima Sa! […] Când l-ai găsit, nu îi da cinste ca unui om, nu îți pune încrederea în capacitățile sale umane, ci doar în Dumnezeu, care te va încuraja și îți va vorbi prin acel om, punându-i în inimă și pe buze ce va fi util pentru binele tău.

Tu trebuie să îi dai ascultare ca unui înger venit din Cer ca să te conducă acolo. Vorbește-i cu inima deschisă, cu deplină sinceritate și franchețe; dezvăluie-i cu claritate binele și răul, fără distorsionări și fără disimulări; în încercări îți va fi mângâiere și putere, în consolare temperanță și măsură. Ca să o spun pe scurt: trebuie să fie între voi o prietenie puternică și dulce, sfântă, sacră, demnă de Dumnezeu, divină, spirituală. Ca să poată fi așa, alege unul dintr-o mie, spunea Avila. Eu îți zic: unul din zece mii, căci se găsesc mai puțini oameni capabili de o astfel de misiune decât se crede. Trebuie să fie bogat în iubire, știință și prudență: dacă lipsește una din aceste trei calități, e un pericol. Îți repet, cere-i-l lui Dumnezeu și, odată ce l-ai găsit, binecuvântează Maiestatea Sa Divină, oprește-te la acela și nu căuta altul; ci pornește la drum cu simplitate, umilință și încredere; și călătoria ta va fi una fericită.

Sf. Francisc de Sales
Filotea

[etichete]

Fii Cristofor!

[share]

Alte informații

Cât de bine cunoști viața Sf. Francisc de Sales?

Citește despre viața lui

Tehnice

Realizare grafică: Radu C. Cristofor
Data publicării: 4 decembrie 2016
ID intern: 00406