Inima Neprihănită a Mariei

explicarea imaginii

În imaginea tradițională a Inimii Neprihănite a Mariei regăsim următoarele elemente:

  • inima, simbol al iubirii Mariei pentru Isus, Fiul ei, dar și pentru noi, copiii ei; este inima care a păstrat cuvintele lui Isus, meditând asupra lor (vezi Luca 2,19);
  • flăcările, căci asemenea Inimii lui Isus, și Inima Mariei arde de iubire;
  • sabia (sau uneori șapte săbii), trimițând la suferința Mamei care și-a văzut Fiul răstignit (vezi Luca 2,34-35);
  • trandafirii amintesc de curăția perfectă a Mariei: concepută fără de păcat  (păcatul strămoșesc) și ducând o viață fără de păcat (păcatul personal).
[etichete]

Fii Cristofor!

[share]

Despre Inima Neprihănită a Mariei

Cultul Inimii Neprihănite a Mariei este un cult de veneraţie deosebită către Preasfânta Fecioara Maria. Originea acestuia se regăseşte în Evanghelia după sfântul Luca, unde acesta spune că Maria „medita toate aceste lucruri în inima ei” (Lc 2,19). Sfinţii Părinţi vor menţiona această devoţiune în scrierile lor, iar începând cu secolul al XIII-lea va dobândi popularitate.

Primele mărturii ale cultului public apar la Napoli, Italia, în Confraternitatea Inimii Neprihănite a Mariei, fondată de Sfântul Ioan Eudes. Sărbătoarea a fost instituită în 1805. În 1917, Fecioara Maria însăşi a cerut păstoraşilor din Fatima consfinţirea neamului omenesc la Inima sa: „… Eu voi veni să vă cer consfinţirea lumii către Inima mea Neprihănită şi Împărtăşania de reparare în prima sâmbătă a lunii”.

Pe data de 10 decembrie 1925, Preasfânta Fecioară Maria i-a apărut sorei Lucia având alături de ea pe Pruncul Isus. Preasfânta Fecioară i-a pus o mână pe spatele Luciei şi i-a arătat o inimă încoronată cu spini ce o avea în cealaltă mână. În acelaşi timp, Pruncul Isus a spus: „Fie-ţi milă de Inima Preasfintei Mele Mame, care este acoperită cu spinii pe care oamenii nerecunoscători îi înfig fără încetare, fără ca să fie vreunul care să facă un act de reparaţie pentru a-i scoate”.

Apoi Preasfânta Fecioară a spus: „Priveşte, fiica mea, Inima mea încoronată de spini, pe care oamenii nerecunoscători îi înfig fără încetare cu înjurăturile de Dumnezeu şi ingratitudinile lor. Măcar tu încearcă să mă mângâi, şi spune tuturor că tuturor celor care timp de 5 luni în fiecare primă sâmbătă din lună se vor spovedi, vor primi Sfânta Împărtăşanie, vor recita o parte din Rozariu şi vor sta împreună cu mine timp de 15 minute meditând cele 15 mistere al Rozariului, cu intenţia de a-mi oferi reparaţie, eu le promit că îi voi asista în ora morţii cu toate harurile necesare pentru mântuirea lor”.

Cultul a fost extins la întreaga Biserică Catolică în 1944, după consacrarea întregii omeniri, făcută de Papa Pius al XII-lea în seara zilei de 31 octombrie 1942, consacrare reînnoită în ziua de 8 decembrie a aceluiaşi an. Consfinţirea cerută de Preasfânta Fecioară s-a împlinit la 25 martie 1984, când Papa Ioan Paul al II-lea, a consacrat omenirea la Inima Neprihănită a Mariei în comuniune cu cea mai mare parte a Episcopilor Bisericii Catolice.

via CalendarCatolic.ro

Alte informații

Design original: OnThisDayDesigns.com.

Vezi sursa

 

Tehnice

Realizare grafică: Radu C. Cristofor
Data publicării: 4 iunie 2016
ID intern: 00192