Istoria Pâinilor Sf. Anton

(trad. pr. Cristian Sabău)

Devoțiunea „Pâinii săracilor” s-a născut în urma unuia dintre multele miracole pe care Sfântul Anton de Padova le-a înfăptuit imediat după moartea sa. La scurt timp de la trecerea sa la cele veșnice, pe când la Padova Bazilica lui era în construcție, un copilaș pe nume Toma, jucându-se printre ustensilele de la șantier, a căzut într-o covată cu apă și a sfârșit tragic înecându-se. Îndurerată, mama acestuia a alergat încrezătoare la Sf. Anton, promițându-i că va da săracilor o cantitate de grâu echivalentă cu greutatea copilului, dacă acesta s-ar întoarce la viață.

Sf. Anton a ascultat promisiunea nefericitei femei și a înfăptuit minunea, dând origine acelei devoțiuni care în sec. al XIII-lea a fost chemată „Pondus pueri” (greutatea copilului) și care, mai târziu, a fost denumită „Pâinea săracilor Sf. Anton de Padova”. Astfel, părinții promiteau Sfântului Anton pâine atâta câtă era greutatea copiilor lor, pentru ca să îi ferească de epidemii ori de alte rele.

Această practică, înfloritoare câteva decenii, a tins să dispară spre sfârșitul Evului Mediu. A reapărut la începutul sec. al XIX-lea, răspândindu-se în toată lumea, astfel încât în multe biserici, alături de icoana ori de statuia Sf. Anton, a început să se găsească nelipsita casetă pentru donații „Pâinea Sf. Anton”. Această practică a dat naștere „Caritasurilor Antoniene” care, inspirându-se din modelul marelui Sfânt, au devenit instrument al grijii și al întrajutorării pentru cei aflați în nevoi, prin activități și opere sociale potrivite cu problemele timpului nostru.

(traducere făcută de pr. Cristian Sabău, după un fluturaș ce însoțea „Pâinea Sf. Anton” împărțită la Bazilica din Padova în sărbătoarea marelui Sfânt)

Fii Cristofor!

Îți place mesajul din această pagină? Dacă da, te invităm să fii Cristofor, adică purtător de Cristos, distribuind mesajul paginii în rețelele sociale pe care le folosești. Ai la dispoziție butoanele din stânga paginii, sau butonul de mai jos, care te va conduce la această postare pe pagina noastră de Facebook!
Alte informații

Cunoști viața Sfântului Anton de Padova?

Citește despre viața lui
Tehnice

Realizare grafică: Radu C. Cristofor
Data publicării: 13 iunie 2016
ID intern: 00207