Isus, omul peșterilor

Ven. Fulton J. Sheen

Isus, omul peșterilor. S-a născut într-o peșteră, a fost înmormântat într-o peșteră. Înfășat în pânze la începutul vieții, la fel la moarte…

Fiul lui Dumnezeu făcut om a trebuit să intre în propria lume pe ușa din spate. Exilat de pe pământ, s-a născut sub pământ: într-un anumit sens, a fost primul „om al peșterilor” înregistrat de istorie. Și de acolo a clătinat pământul din temeliile sale. Și cum se născuse într-o peșteră, toți cei care voiau să îl vadă trebuiau să se înjosească. Înjosirea este un semn de smerenie. Cei mândri refuză să se umilească și, prin urmare, nu reușesc să găsească divinitatea; pe când cei care își supun eul propriu și intră își dau seama că nu se mai află într-o peșteră, ci într-un nou univers, în care un prunc stă în sânul mamei, conducând pe degete lumea.

Ieslea și crucea sunt, așadar, situate la cele două extremități ale vieții Mântuitorului! El acceptase ieslea pentru că nu era loc în han, iar crucea pentru că oamenii spuseseră: „Nu vrem ca acest om să fie regele nostru”. Tăgăduit la sosire, respins la plecare, a stat de la început în grajdul unei țări străine, iar la sfârșit în mormântul unei țări străine. Un bou și un măgar erau în cele două părți ale ieslei sale din Betleem, doi tâlhari trebuiau să stea lângă crucea Sa de pe Calvar. Când s-a născut, a fost înfășat în scutece și din nou a fost înfășurat în pânze în mormânt: pânze care simbolizau limitările impuse divinității Sale atunci când luase formă umană.

Ven. Fulton J. Sheen
Viața lui Cristos

[etichete]

Fii Cristofor!

[share]

Alte informații

Cunoști viața Venerabilului Fulton J. Sheen?

Citește despre viața lui

Tehnice

Realizare grafică: Radu C. Cristofor
Data publicării: 5 decembrie 2016
ID intern: 00408