Isus pe Cruce și Psalmul 22

Edward Sri

Isus aflat pe cruce rostește cuvintele „Dumnezeule, Dumnezeule, de ce m-ai părăsit?” În această secvență din programul Symbolon, Edward Sri explică legătura între cuvintele lui Isus și Psalmul 22.

Durată: 5 minute și 44 secunde
Limba (audio): engleză
Subtitrare (text): română

Vezi pe YouTube
Etichete: *

Episodul 6: MISTERUL PASCAL

Colina Palatină, Roma

Vom vedea cea mai veche reprezentare existentă a răstignirii lui Cristos. A fost descoperită lângă Colina Palatină aici, în Roma și probabil datează din anul 200 d.C. Dar ne provoacă azi să ne gândim ce stranie și neașteptată a fost cu adevărat răstignirea lui Cristos. Surprinzător la această imagine este că a fost făcută nu de un creștin, ci de un păgân, care ridiculiza credința creștină într-un Dumnezeu răstignit. Imaginea șocantă, în stil graffiti, îl prezintă pe Cristos pe cruce, cu cap de măgar, iar sub cruce stă un creștin numit Alexamenos. Inscripția în stil graffiti ridiculizează creștinul spunând: „Alexamenos se închină Dumnezeului său”. Această batjocorire a credinței creștine este oarecum de înțeles. Pentru romani, răstignirea era cel mai oribil și rușinos mod de a muri. Oratorul roman Cicero a spus odată: „Chiar cuvântul «cruce» ar trebui îndepărtat nu numai de persoana cetățeanului roman ci și din gândurile, ochii și urechile sale.” Astfel, când primii creștini și-au proclamat credința în Cristos răstignit, mesajul Evangheliei a părut terifiant pentru mulți din Roma păgână. De ce se închină creștinii unui Dumnezeu răstignit? De ce Dumnezeu a devenit om și a murit pe cruce pentru păcatele noastre? Nu avea altă cale Dumnezeu ca să salveze omenirea de păcatele ei? Iată câteva întrebări pe care le vom aborda explorând misterul morții și Învierii lui Cristos.

SYMBOLON – credința catolică explicată –
DESCOPERĂ CREDINȚA
TRĂIEȘTE MISTERUL
DEVINO DISCIPOL PE VIAȚĂ
o producție a Institutului Augustin
prezentată de dr. Edward Sri

Ierusalim, Vinerea Mare
Imaginați-vă scena din Vinerea Mare. Isus fusese abandonat de majoritatea ucenicilor Săi, respins de cei pe care a venit să îi mântuiască și condamnat la cel mai oribil mod de execuție cunoscut în Imperiul Roman: răstignirea. La prima vedere, moartea lui Isus pe cruce pare momentul înfrângerii Sale, o mare tragedie, sfârșitul misiunii Sale. Și pe când murea, în agonia de pe cruce, a strigat: „Dumnezeule, Dumnezeule, de ce m-ai părăsit?” Ce înseamnă aceste cuvinte misterioase? Isus a fost părăsit complet de Tatăl Său pe cruce? Cuvintele trebuie să fi fost cunoscute unui evreu din sec. I, căci vin din Scripturile evreiești. Isus de fapt recită primele cuvinte din Psalmul 22, ce descrie un om drept ce suferă mult în mâinile dușmanilor săi. Se simte ca părăsit de Dumnezeu. Omul drept spune că dușmanii săi îi străpung mâinile și picioarele; își împart hainele lui între ei și pentru tunica sa trag la sorți. Își bat joc de el, spunând: „S-a încrezut în Domnul, să-l scape”.

Este exact ce i s-a întâmplat lui Isus în Vinerea Mare. Psalmul 22 prezice profetic suferințele lui Cristos de pe cruce. Dar nu acesta este sfârșitul relatării. Psalmul arată și că slujitorul drept al lui Dumnezeu rămâne încrezător în El. Are încredere că Dumnezeul lui Israel îl va salva și vede că suferința sa va aduce domnia lui Dumnezeu peste tot pământul. Psalmul își atinge apogeul cu aceste cuvinte triumfătoare: „Toate marginile pământului își vor aminti și se vor întoarce la Domnul; toate familiile neamurilor se vor prosterna înaintea Lui. Căci domnia este a Domnului, și El va stăpâni neamurile.” Așadar, strigătul lui Isus de pe cruce, departe de a fi unul de disperare, este de fapt o rugăciune de mare speranță. Isus citează Psalmul 22 și astfel își arată încrederea în Tatăl că răstignirea Sa a fost parte a planului Dumnezeu de a aduce împărăția Sa și mântuirea lumii întregi.