Iubirea și bunătatea la originea creației

Catehismul Bisericii Catolice

Este un adevăr fundamental pe care Scriptura şi Tradiţia nu încetează să-l înveţe şi să-l celebreze: „Lumea a fost creată spre slava lui Dumnezeu”. Dumnezeu a creat totul – explică sfântul Bonaventura, non propter gloriam augendam, sed propter gloriam manifestandam et propter gloriam suam communicandam – nu pentru a-şi spori slava, ci pentru a o arăta şi a o comunica”. Căci Dumnezeu nu are alt motiv de a crea decât iubirea şi bunătatea sa: Aperta manu clave amoris creaturae prodierunt – „Cheia iubirii a fost aceea care i-a deschis mâna pentru a da la iveală făpturile”. Conciliul Vatican I explică:

În bunătatea şi prin tăria sa atotputernică, nu pentru a-şi spori fericirea, nici pentru a-şi dobândi perfecţiunea, ci pentru a o manifesta prin bunurile oferite creaturilor sale, singurul Dumnezeu adevărat a creat din nimic, încă de la începutul veacurilor, prin cea mai liberă hotărâre, toate făpturile – spirituale şi materiale.

Catehismul Bisericii Catolice, nr. 293

[etichete]

Fii Cristofor!

[share]

Alte informații

Fragmentul este din Catehismul Bisericii Catolice, din partea I (Mărturisirea de credință), secțiunea I (Cred-Credem), capitolul III (Răspunsul omului dat lui Dumnezeu).

Citește online

Tehnice

Realizare grafică: Radu C. Cristofor
Data publicării: 22 februarie 2017
ID intern: 00499