Izvorul nesecat al iubirii

Sf. Isac Sirul

Izvorul nesecat al iubirii. Există iubiri trecătoare. Există și iubiri durabile. Diferența vine de la ce susține iubirea.

Iubirea ce este susținută de lucruri e asemănătoare unei mici flăcări: lumina pe care o răspândește e susținută de alimentarea cu ulei; și este asemenea unui râu care e alimentat de ploaie: atunci când se consumă materia ce îl alcătuiește, el își pierde puterea cursei sale. Iubirea a cărei cauză este Dumnezeu, e asemănătoare unui izvor care țâșnește din adâncimi: șuvoiul său nu va înceta niciodată să curgă. El [Dumnezeu] e unicul izvor al iubirii: alcătuirea materiei Sale nu se consumă niciodată…

Dacă nu l-ai cunoscut pe Dumnezeu, este imposibil să se miște în tine iubirea Lui. Nu e posibil să îl iubești pe Dumnezeu dacă nu l-ai văzut pe Dumnezeu; și l-ai văzut, când l-ai cunoscut. Vederea Lui nu precedă cunoașterea Lui… Dulce este iubirea, mai mult decât viața; iar înțelegerea lui Dumnezeu, care generează iubirea, este mai dulce decât mierea și decât fagurele… Iubirea este generată de cunoaștere, cunoașterea este generată de mântuirea sufletului, mântuirea sufletului este o putere generată de lunga perseverență.

Și ce este cunoașterea? Este a face experiența vieții nemuritoare. Și ce este viața nemuritoare? Este a avea experiența a ce este în Dumnezeu.

Sf. Isac Sirul

[etichete]

Fii Cristofor!

[share]
Alte informații

Cunoști viața Sfântului Isac Sirul (din Ninive)?

Citește despre viața lui

Tehnice

Realizare grafică: Radu C. Cristofor
Data publicării: 20 noiembrie 2016
ID intern: 00384