Evangheliștii au scris la scurt timp după evenimentele descrise

Radu și Oana Capan

Autorii Evangheliilor au putut să scrie istorie demnă de încredere pentru simplul fapt că fie au fost martori oculari (doi dintre cei patru), fie s-au bazat pe relatările unor martori oculari (ceilalți doi). Se știe așadar cine sunt autorii? Vom vedea că multitudinea de manuscrise ale Bibliei de care dispunem astăzi nu lasă spațiu pentru teoria Evangheliilor anonime, iar în plus, Părinți ai Bisericii furnizează dovezi importante care converg înspre poziția susținută dintotdeauna de creștini. Vom vedea și că textele în sine nu pot fi scrise de persoane deconectate de viața în Palestina secolului I.

Clipul face parte din seria „Credibilitatea Evangheliilor”, produsă de Radu și Oana Capan (Biroul pentru Evanghelizare și Cateheză al Eparhiei de Cluj-Gherla), cu consultarea biblică a pr. Eduard Patrașcu, din Dieceza de Iași.

Durată: 14 min 7 secunde

Vezi pe YouTube

Etichete:

Al doilea argument este acesta: Evangheliile au fost scrise la un timp relativ scurt după viața lui Isus. Wikipedia, în ton cu mulți bibliști din ultimele decenii, vehiculează însă următoarele datări: pentru Evanghelia după Marcu perioada 66-70 după Cristos, pentru Matei și Luca 85-90 după Cristos, iar pentru Ioan 90-110 după Cristos. Ridică vreo problemă această datare târzie? Desigur! Cu cât e mai târzie, cu atât se va putea spune că Evangheliile sunt mai puțin credibile. Este o certitudine datarea târzie? Nu.

Este doar o teorie și ne vom opri la trei motive care ne fac să susținem că Evangheliile au fost scrise de fapt mai devreme. Primul ni-l oferă mărturiile Părinților Bisericii primare. Aceștia au fost desigur mai interesați de conținutul Evangheliilor decât de datarea lor. Normal! Din fericire ne oferă totuși anumite indicii prețioase. Din onestitate trebuie spus că uneori, rareori, informațiile oferite de ei asupra datării sunt conflictuale, ceea ce nu se întâmplă însă la problema paternității Evangheliilor, adică privitor la cine au fost autorii lor.