Lectură biblică fără efecte?

Sf. Isac Sirul

Lectură biblică fără efecte? Există un mod superficial de a citi Scriptura, după cum există și un mod care transformă, care luminează. Care este cheia?

Nu te apropia de cuvintele misterioase ale Scripturilor fără să te fi rugat mai întâi și fără să fi cerut ajutor lui Dumnezeu, spunând: «Doamne, fă să pot experimenta puterea ce este în ele!» Să ai în vedere că rugăciunea este cheia pentru a discerne adevărul în Scripturi. […] Discerne sensul cuvântului în toate relatările pe care le vei întâlni în Scripturi, scufundându-ți inima în ele pentru a o face să locuiască în sublime cunoștințe. Aceia care în acțiunea lor sunt conduși de iluminarea harului experimentează în mod constant o rază de lumină perceptibilă care se strecoară printre cuvinte […]. Cel care în mod superficial citește cuvinte prețioase face să devină superficială și inima sa; și o privează de acea sfântă putere care generează în inimă gustul – dulce – pentru acele învățături ce sunt capabile să provoace uimire în suflet.

Toate lucrurile obișnuiesc să alerge spre cele ce le sunt asemenea; iar sufletul, care are în sine o parte de Duh, când ascultă ceva ce ascunde în sine o putere spirituală, soarbe cu ardoare relatarea. Dar nu în toți trezește uimire ceea ce e spus în mod spiritual și ascunde o mare putere. Principiul căii vieții constă în aplecarea intelectului asupra cuvintelor lui Dumnezeu și în exercițiul perseverenței. Într-adevăr, […] a experimenta o creștere în împlinirea acestui exercițiu va genera o nevoie mai mare de cuvintele lui Dumnezeu. Iar ajutorul amândurora [meditarea Cuvântului și perseverența] conduce cu repeziciune la înălțarea întregului edificiu.

Sf. Isac Sirul

[etichete]

Fii Cristofor!

[share]
Alte informații

Cunoști viața Sfântului Isac Sirul (din Ninive)?

Citește despre viața lui

Tehnice

Realizare grafică: Radu C. Cristofor
Data publicării: 16 noiembrie 2016
ID intern: 00379