Lepădarea de sine

Ioan Suciu (1907-1953)

Episcopul greco-catolic Ioan Suciu a fost Episcop auxiliar de Oradea, apoi administrator apostolic pentru Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș. A fost arestat de comuniști, împreună cu ceilalți Episcopi greco-catolici. A murit la închisoarea de la Sighet.

Fragmentul de mai jos este luat din lucrarea „Prima întâlnire. Îndrumări și meditații pentru pregătirea copiilor la Prima Sfântă Împărtășanie”, apărută inițial în 1942, apoi reeditată de Editura Viața Creștină din Cluj-Napoca în 2005. Găsiți fragmentul la pagina 71.

Lepădarea de sine

Mărturisirea, copiii mei, ne șterge și ne curăță de păcate. În suflet însă mai rămân rădăcinile păcatelor. Acestea sunt pornirile păcătoase. Deseori ne-am gândit să nu mai înjurăm, să nu ne mai certăm, să nu mai ținem mânie pe alții, să nu mai fim lacomi, să nu mai furăm, să ascultăm de părinți, să nu fim leneși, să nu mințim; dar, vai, iarăși cădem cu sufletul în aceleași păcate. Cum este posibil? Rămân rădăcinile păcatelor, copiii mei. După cum știți, din șarpe, șarpe naște, iar din urzică, urzică răsare. Până nu tai rădăcina, orice pom mai poate să înflorească și să rodească.

Trebuie să tăiem, să smulgem rădăcina păcatelor. Aceasta se face prin lepădarea de sine, care se mai numește mortificare, adică înăbușirea pornirilor noastre spre păcat.

Isus a zis odată: Dacă te smintește, adică dacă te duce la rău mâna ta sau piciorul tău, taie-l, că-i mai bine să ajungi în rai fără de ele, decât cu ele în iad. Dacă ochiul tău te duce la rău, la păcat, scoate-l, că-i mai bine să ajungi în rai fără un ochi, decât cu amândoi ochii să ajungi în iad. Isus vrea să ne îndrume la mortificare, la lepădare de sine. Să nu dăm privirii tot ceea ce ea cere, nici să facem cu mâinile tot ceea ce ele vor; nici trupului, nici inimii să nu le dăm tot ceea doresc.

Când ești bolnav și vrei să te vindeci, ce medicamente iei, ce mâncăruri mănânci: acelea care îți sunt pe plac? Cum procedezi? Așa cum îți place, sau toate trebuie să le faci așa cum spune medicul, dacă vrei să te vindeci? Medicul te va opri să mănânci anumite mâncăruri; îți va spune: „Nu te mai juca și nu mai ieși pe afară ceva vreme”. Și-ți plac oare toate acestea? Nu, dar trebuie să le faci ca să te vindeci. Așa este și cu sufletul nostru: trebuie să facem ceea ce îi place lui Dumnezeu, nu ceea ce ne place nouă, dacă voim să ne mântuim sufletul și să scoatem rădăcinile relelor din noi.

Cu gândul la Isus pe cruce, trebuie să ne deprindem a suferi pentru El.

[etichete]