Liturghia ca ospăț

Radu și Oana Capan

Una dintre experiențele noastre comune este cina în familie, pentru care ne pregătim (pe noi înșine și mâncarea) și în cadrul căreia împărtășim cu comesenii vești de peste zi și consumăm mâncarea. Vă invităm să vedem paralelele care se pot face între cina în familie și Liturghia bizantină, pentru a înțelege mai bine invitația la Cină pe care ne-o adresează Dumnezeu.

Episodul 1 din seria „Sfânta Liturghie – între ce și de ce”, produsă de Biroul pentru Evanghelizare și Cateheză al Eparhiei de Cluj-Gherla.

Durată: 6 min 35 secunde
Limba (audio): română

 

Vezi pe YouTube
Etichete: *

Una dintre experiențele comune în familie este cina, în a cărei structură putem în principiu identifica trei etape: (1) înainte să ne reunim la cină, cineva gătește, aranjează masa, iar cu toții ne pregătim de exemplu prin spălarea mâinilor; (2) așezați la masă, după o zi în care am fost împrăștiați în diverse direcții, împărtășim întâmplări de peste zi, aflăm vești unii despre alții, iar părinții au ocazia să comunice lucruri ce ne privesc pe toți; în fine, (3) facem o rugăciune împreună (de ex: „Tatăl nostru”) și apoi mâncăm, după care plecăm fiecare să ne continuăm activitățile până la culcare.