Liturghia ca prezentare a vieții lui Cristos

Radu și Oana Capan

La Liturghie auzim frânturi din activitatea lui Isus. Și știm, desigur, că la Liturghie participăm, într-un fel, la Cina cea de Taină, ba chiar și la Calvarul Său. În acest episod suntem provocați să descoperim că Liturghia prezintă mult mai mult din viața lui Isus Cristos. Într-un fel, o prezintă de la naștere și până la înălțarea la cer. Doar că nu toate aceste momente ne sunt foarte vizibile (precum cele din Proscomidie) sau evidente.

Episodul 7 din seria „Sfânta Liturghie – între ce și de ce”, produsă de Biroul pentru Evanghelizare și Cateheză al Eparhiei de Cluj-Gherla.

Durată: 11 min 46 secunde
Limba (audio): română

Vezi pe YouTube
Etichete: *

În 1943, așadar acum 80 de ani, vedea lumina tiparului, cu acordul Episcopului Iuliu Hossu, o carte intitulată simplu „Sfânta Liturghie”, semnată de canonicul Nicolae Pura. În această carte, un capitol este intitulat „Felul de a asculta Sfânta Liturghie” și prezintă patru moduri de participare. Primul este să dăm răspunsurile și să cântăm împreună cu toți credincioșii. Al doilea presupune a urmări Liturghia dintr-o carte: chiar dacă știm pe de rost rugăciunile, spunea părintele Pura, urmărirea lor în textul scris ne poate ajuta să ne concentrăm mai bine. Al treilea mod invită la a reflecta asupra misterului pascal, celebrat pe altar. Mai exact, părintele Pura sugera să medităm la păcatele noastre, până la Intratul cel Mare, cu darurile; la sângele vărsat de Isus pentru noi, până la momentul Împărtășaniei; iar mai apoi, până la finalul Liturghiei, la darul făcut nouă în Euharistie, pentru care se cuvine să mulțumim.