Liturghia ca remediu împotriva amneziei

Radu și Oana Capan

Încă de pe vremea Papei Ioan Paul al II-lea se deplângea faptul că Europa își uită rădăcinile creștine. Nu poate să nu existe o corelație între acest fenomen și scăderea participării la Liturghie a catolicilor de pe Bătrânul Continent. Fără Liturghie ne uităm rădăcinile, uităm cine suntem în planul lui Dumnezeu, uităm pentru ce trăim. Sunt multe motive pentru care trebuie să mergem la Liturghie, iar unul este tocmai acesta: ea este importantă pentru memoria noastră. Liturghia tratează amnezia spirituală!

Episodul 8 din seria „Sfânta Liturghie – între ce și de ce”, produsă de Biroul pentru Evanghelizare și Cateheză al Eparhiei de Cluj-Gherla.

Clipul folosește o imagine cu Cristos Pantocrator (ultima) realizată de Steven Zucker, sub licența CC BY-NC-SA 2.0.

Durată: 7 min 53 secunde
Limba (audio): română

Vezi pe YouTube
Etichete: *

În examinarea clinică a unui pacient, prima etapă, înaintea diagnosticării și tocmai în vederea ei, este anamneza. Medicul apelează la memoria sau amintirile pacientului pentru a-i reconstitui situația medicală, pentru a ști cu ce se confruntă. Există și o anamneză liturgică, pe care o găsim după cuvintele Instituirii Euharistiei, când preotul amintește în taină evenimentele misterului pascal. „Aducându-ne, așadar, aminte de această poruncă mântuitoare”, spune preotul, „și de toate cele ce s-au făcut pentru noi: de Cruce, de mormânt, de Învierea cea de a treia zi, de Înălțarea la cer, de șederea de-a dreapta, de a doua și preamărita iarăși venire”.