Lumina Învierii

pr. Stephen Wang

Secvență din episodul 4 (Cine este Isus) al seriei Sicomor, prezentată de pr. Stephen Wang. Puteți urmări întregul episod subtitrat în limba română aici: https://www.sycamore.fm/videos/session-4-who-is-jesus/

Clipul este subtitrat în română (traducerea: Ileana Răduț). Dacă nu apare în clip, activați-o.

Durată: 5 min 16 secunde
Limba (audio): engleză
Subtitrare (text): română

Vezi pe YouTube originalul

Etichete: *

Lumina Învierii

Moartea lui Isus pur și simplu i-a zguduit pe discipolii Săi. Și-au pierdut orice speranță și au început să se întoarcă în satele de unde veniseră. Această nouă comunitate a Bisericii, această familie pe care Isus a adunat-o în jurul Lui, pur și simplu s-a destrămat. Nu mai aveau păstor și nici un scop. Dar doar după câteva zile, ceva fundamental s-a schimbat. Erau împreună din nou, în rugăciune. Erau plini de pace și conștienți că aveau o misiune pentru întreaga lume. Și vorbeau despre Isus de parcă ar fi fost în viață. Ce se întâmplase? Creștinii cred că Isus a murit și că a fost înviat a treia zi, de Dumnezeu Tatăl, prin puterea Duhului Sfânt; că s-a arătat discipolilor și prietenilor Săi, învățându-i și împărtășindu-le viața Sa. După 40 de zile s-a înălțat la cer, trup și suflet, pentru a fi cu Tatăl Său. Și apoi, în sărbătoarea Rusaliilor, a trimis Duhul Sfânt asupra Bisericii pentru ca toți oamenii să poată fi părtași la această nouă viață.

Imaginați-vă un grup de alpiniști pe un versant periculos. Alpinistul din frunte ajunge în vârful stâncii. Se cațără spre un loc sigur, apoi bate un piron pentru a se asigura că e în siguranță. Dar nu și-a abandonat prietenii, care se află încă pe versant. Se apleacă spre ei și aruncă o funie pe care ei să o prindă. Și când ei prind coarda, știu că sunt în siguranță, deși sunt încă pe versant. La fel este și cu noi când spunem „da” Duhului Sfânt și „da” Bisericii. Intrăm într-un loc sigur. Devenim una cu Isus Cristos, chiar dacă El a mers înaintea noastră. Când Isus a înviat din morți, El nu doar s-a întors la vechea Lui viață. A intrat într-un mod complet nou de a fi. Trupul Său uman este acum glorificat, părtaș la viața veșnică a lui Dumnezeu. Aceasta este o nouă creație eliberată de suferință și moarte. Învierea este un simbol al speranței, un semn al victoriei lui Dumnezeu asupra păcatului și a răului.

Există o imagine a Învierii pe care o vedeți foarte des în bisericile răsăritene. Isus stă în mijloc înconjurat de lumină, iar sub El se află întunericul morții. Porțile lumii de dincolo au fost sfărâmate, iar Isus stă pe bucățile rămase. Moartea a fost învinsă. Nu mai are putere. În același timp, Isus se apleacă spre Adam și Eva îi ia de mână și îi ridică din mormânt, ca un salvamar care se apleacă și ridică pe cineva din apă. Este adevărat și pentru noi. Când Isus învie din mormânt, ne ridică din întunericul spiritual. Tot ce trebuie să facem este să ne întindem și să îl luăm de mână. Moartea și Învierea lui Isus nu sunt doar povești. Este uimitor să descoperim că Isus Cristos e cu adevărat viu. Că a murit din iubire pentru voi, pentru mine, personal. Că a înviat din morți din iubire pentru voi și pentru mine, personal. Și că ne invită să fim părtași la viața Lui astăzi.

Putem răspunde la această veste uimitoare făcând un pas de credință. Înseamnă pur și simplu să vă puneți încrederea în Isus Cristos, să îi spuneți cu voce tare sau în inimă: „Isuse, cred în Tine”, sau chiar: „Isuse, ajută-mă să cred în Tine”. Se poate să nu vi se pară potrivit, dar dacă ceva v-a atins în această sesiune, vă încurajez cu tărie să nu ignorați aceasta, să continuați să explorați și poate să faceți un mic pas de credință – acum în inima voastră sau poate mai târziu când sunteți acasă. Nu aveți nimic de pierdut.