Marea explozie (Big Bang)

Radu Capan

Pe 17 iulie (2018), ziua de naștere a pr. Lemaître a fost marcată și de Google. De ce e scos în evidență acest preot romano-catolic? Care sunt meritele lui? Catolicii știu – sau ar trebui să știe…

Un fragment din programul „Geneză 1-2-3” produs de Departamentul pentru Cateheză al Eparhiei de Cluj-Gherla și Departamentul Biblic al Diecezei de Iași.

Informații despre programul video-catehetic:
http://programe.cateheza.ro/geneza123/

Mai multe secvențe video din programul „Geneză 1-2-3”:
https://www.youtube.com/watch?v=gf2muneoNFc&list=PLTWYYCZAAO13QQcxVVAV6SZnUOZSNU5jM

Informații despre pr. Lemaître:
https://ro.wikipedia.org/wiki/Georges_Lema%C3%AEtre

Durată: 4 min 33 secunde
Limba (audio): română

Vezi pe YouTube

Etichete: *

Vi s-a întâmplat să vă treacă prin față o mașină în viteză și să claxoneze? Cu siguranță că da! Poate ați observat că atunci când se apropie, sunetul pe care îl face este mai ascuțit (frecvențele fiind mai înalte), iar când se îndepărtează sunetul este mai grav (frecvențele fiind mai joase). Iată un scurt exemplu: … Ați sesizat? În fizică acest efect se numește Doppler și se constată nu doar la sunete ci și la lumină. Când un corp se apropie de pământ, pe spectru se sesizează o deplasare spre albastru; când se îndepărtează, deplasarea este spre roșu.

Înainte să vă panicați: nu, nu am schimbat subiectul. Suntem încă la Geneză 1! Dar din secolul V înainte de Cristos sărim undeva în prima parte a secolului trecut, când belgianul George Lemaître, preot, astronom și specialist în fizică în același timp, a corelat teoria relativității a lui Einstein cu observația că la galaxii se constată deplasarea spre roșu. A dedus că galaxiile se îndepărtează între ele, ceea ce implicit înseamnă că, dacă mergem înapoi în timp, trebuie să fi fost tot mai apropiate. Iar mergând suficient de mult în trecut a existat un moment în care toate galaxiile au fost condensate într-un singur punct.

„Explozia” acestui punct, numit tehnic singularitate, a marcat începutul timpului, spațiului și materiei – adică al întregului univers în care trăim. Este important să ne amintim că în acea vreme domina în mediul științific concepția că universul există dintotdeauna, că este infinit în timp. Inclusiv Einstein susținea acest lucru. Drept urmare, când părintele Lemaître a venit cu ideea că universul a avut un început, evident prima reacție a fost de scepticism. Marele Albert Einstein i-a citit teza și, fără să i-o poată demonta, i-a replicat astfel: „Calculele Dvs sunt corecte, dar modul în care înțelegeți fizica este abominabil”.

Într-o emisiune radio, astronomul Fred Hoyle, discutând despre teoria lui Lemaître, a folosit pentru prima oară – se pare că în mod ironic – expresia „Big Bang” pentru a o explica. Oricum, teoria și-a păstrat până astăzi acest nume, părintele ei fiind recunoscut a fi preotul romano-catolic belgian. Despre Einstein, care în final a acceptat ideea universului în expansiune, se știe că a spus la finalul unei conferințe a pr. Lemaître: „Este cea mai frumoasă și mai satisfăcătoare explicație a creației pe care am ascultat-o vreodată!” Un argument puternic în sprijinul teoriei Big Bangului a venit în anii dinaintea morții pr. Lemaître, când s-a descoperit radiația cosmică de fond, considerată o urmă a exploziei inițiale.

Dar ne oprim aici cu lecția de fizică, trăgând câteva concluzii. Pe de o parte ar trebui să ne fie evident că teoria Big Bangului nu are cum să fie o amenințare pentru credință sau să contrazică Biblia. Cel care a formulat-o întâia oară a fost, reamintesc, un preot catolic! Un preot apreciat de Papi, un preot care a condus Academia Pontificală de Științe. Pe de altă parte, teoria sa nu trebuie să fie confundată cu o variantă științifică la Geneză 1 sau să fie considerată dovada incontestabilă a existenței lui Dumnezeu, cum li se pare unora. Cel mai bine este să urmăm exemplul părintelui Lemaître, care nu a amestecat știința cu credința: a știut să fie om de știință impecabil în contextele științifice, chiar dacă hainele de preot îi făceau pe unii să își încrunte sprâncenele; iar ca om al Bisericii i-a temperat pe cei care căutau în textul biblic dovezi pentru Big Bang, pentru că, știm deja, nu facem știință cu Biblia. Încheind deci paranteza științifică să revenim la exegeza pe textul biblic.