Maria, mama milostivirii
Jeff CavinsJeff Cavins explică legătura dintre Maria, Chivotul Legământului din Vechiul Testament și milostivire. Un material video mai vechi, din timpul Jubileului extraordinar al Milostivirii, din 2015.
Clipul este subtitrat în română (traducerea: Radu și Oana C.).
Durată: 6 min 10 secunde
Limba (audio): engleză
Subtitrare (text): română
Vă salut! Sunt Jeff Cavins. Papa Francisc ne-a invitat să experimentăm milostivirea lui Dumnezeu. De-a lungul Anului Milostivirii veți avea ocazii să învățați despre milostivire, dar, mai important, să o trăiți și să extindeți această milostivire către lume. Dacă dorim să înțelegem cu adevărat milostivirea lui Dumnezeu, trebuie să înțelegem rolul Preacuratei Fecioare Maria în istoria mântuirii. Iar ca să facem aceasta, trebuie să ne întoarcem înapoi în Vechiul Testament. Când fiii lui Israel au ieșit din sclavia Egiptului, au mers în deșert, și acolo în deșert Moise a urcat pe munte și a primit instrucțiuni pentru cult. Dumnezeu i-a dat un Cort al mărturiei și în acest Cort avem Sfânta și avem Sfânta Sfintelor.
Această Sfântă a Sfintelor este foarte importantă pentru cult, căci conține Chivotul Legământului. Chivotul Legământului este o cutie de lemn, din lemn de salcâm, acoperită cu aur. Deasupra cutiei se află scaunul milostivirii, înconjurat de doi heruvimi și de aripile lor. Acolo, pe acel scaun al milostivirii, Dumnezeu își întâlnea poporul. Marele preot mergea în Sfânta Sfintelor o dată pe an, pentru a aduce ispășire pentru popor. În interiorul Chivotului Legământului sunt trei lucruri importante pe care aș vrea să vi le amintesc. Mai întâi un vas cu mană, reprezentând hrana dată de Dumnezeu în deșert. Mai apoi, cele Zece Porunci, reprezentând cuvântul Său către popor. Și, în fine, toiagul înflorit al lui Aaron, reprezentând marea familie preoțească, pe Marele Preot. Chivotul Legământului călătorea cu Cortul mărturiei oriunde mergeau evreii, și Dumnezeu era cu ei. Mai apoi, Iosua îi va conduce în Țara Promisă și apoi, din nou, Chivotul va merge din loc în loc, în ținutul Canaanului.
În cele din urmă, în 2Samuel 6, regele David aduce Chivotul Legământului în Ierusalim. Trei lucruri se spun despre David când aduce Chivotului Legământului în Ierusalim. 1. A mers în ținutul deluros al Iudeei. 2. A dansat, cu toată măreția lui, în fața Chivotului. 3. A spus: „Cum să vină la mine Chivotul Domnului?” În anul 587 î.C., babilonienii au venit și au distrus Ierusalimul și Templul, dar înainte de aceasta, după cum stă scris în 2Macabei 2, profetul Ieremia a luat Chivotul Legământului din Sfânta Sfintelor și l-a ascuns într-o peșteră, înainte de venirea babilonienilor. Atât de prețios este. L-au ascuns într-o peșteră și puteți citi despre aceasta în 2Macabei 2. Cineva a spus: „Să punem un semn aici, lângă peșteră, ca atunci când ne vom întoarce să știm unde este”. Dar Ieremia a spus: „Nu. Va rămâne un mister ascuns, până când Dumnezeu își va aduna Poporul Său și își va arăta milostivirea.” Ei bine, din 587 î.C. până pe vremea lui Isus, nu a fost Chivot în Sfânta Sfintelor și de aceea Isus, stând pe Muntele Măslinilor, a privit la Templu și a spus: „Iată, Casa voastră este goală și pustie”.
Și atunci, când mai vedem Chivotul Legământului? Îl vom vedea vreodată? Da, îl vedem. În Evanghelia după Luca, la vizita Fecioarei Maria la casa Elisabetei vedem că Luca încearcă să ne arate că ea este noul Chivot al Legământului. El spune trei lucruri importante în contextul venirii ei la Ierusalim. 1. Folosește același limbaj ca în 2Samuel 6, spunând că Fecioara Maria a mers în ținutul deluros al Iudeei. 2. Iar când a întâlnit-o pe Elisabeta ce citim? Că atunci când Elisabeta a intrat în contact cu Maria, pruncul din Elisabeta a sărit de bucurie, așa cum a dansat David în fața Chivotului. 3. Apoi o auzim pe Elisabeta spunând: „Cum să vină Mama Domnului meu la mine?” Aceeași expresie folosită de David când a spus: „Cum să vină la mine Chivotul Domnului?” Vedeți voi, Maria este noul Chivot al Legământului. Chivotul Legământului din Vechiul Testament mergea înaintea lui Israel, era purtat în lupte, iar Preacurata Fecioară Maria este noul Chivot al Legământului. Aceasta se confirmă în Apocalips 12: când Ioan vede în cer Chivotul Legământului, el descrie o femeie. Așadar Maria, noul Chivot al Legământului, dă naștere Cuvântului lui Dumnezeu, dă naștere manei, Euharistiei, și dă naștere celui ce este cu adevărat Marele Preot – Isus. Și unde îl naște? Într-o peșteră! Unde am văzut ultima oară Chivotul Vechiului Testament? Într-o peșteră. Într-o peșteră ea ne este revelată și dă naștere Celui care dă milostivire lumii.
Iată aspectul fascinant: cuvântul ebraic pentru milostivire este racham, iar cuvântul pentru pântece este rechem. Așadar din rechem, din pântecele Preacuratei Fecioare Maria, vine racham, milostivirea. Cu adevărat Dumnezeu și-a revelat milostivirea, iar Ieremia a spus: „Atunci vom vedea Chivotul din nou”. De-a lungul Jubileului Milostivirii vă încurajez să vă dezvoltați o relație cu Fecioara Maria, Mama voastră. Ea este cea care a dat lumii milostivirea. Prin pântecele ei a venit Isus. Vă încurajez să vă dezvoltați relația cu Isus, deoarece anul acesta va fi un an de milostivire specială pentru voi, dar și o ocazie să extindeți această milostivire către cei din jurul Dvs. Bucurați-vă de acest an. Bucurați-vă de milostivirea lui Dumnezeu.