Moartea mântuitoare a lui Isus

pr. Stephen Wang

Secvență din episodul 4 (Cine este Isus) al seriei Sicomor, prezentată de pr. Stephen Wang. Puteți urmări întregul episod subtitrat în limba română aici: https://www.sycamore.fm/videos/session-4-who-is-jesus/

Clipul este subtitrat în română (traducerea: Ileana Răduț). Dacă nu apare în clip, activați-o.

Durată: 6 min 18 secunde
Limba (audio): engleză
Subtitrare (text): română

Vezi pe YouTube originalul

Etichete: *

Moartea mântuitoare a lui Isus

Suntem în Catedrala Westminster, una dintre marile biserici din centrul Londrei. Observați întunericul tavanului de deasupra și altarul în depărtare. Dar dominând totul, atârnând deasupra altarului, e un uriaș crucifix pictat. Iată figura lui Isus cu brațele întinse, pironit pe cruce, cu capul aplecat într-o parte în momentul morții. Este un simbol puternic al faptului că moartea lui Isus se află în chiar inima creștinismului. Creștinii cred că ceva a mers prost cu lumea și numai Dumnezeu o poate îndrepta. Lucrurile nu sunt așa cum trebuie să fie. Suferință, singurătate, conflicte, moarte. Există atât de multă bunătate și frumusețe în lume, dar există și atât de multă suferință și confuzie.

Creștinii cred că Isus și-a dat viața pentru noi, murind pe cruce, și apoi a înviat din morți în a treia zi, în slava Învierii. Moartea Lui ne aduce pacea cu Dumnezeu. Ne dă speranța vieții veșnice. Ne aduce vindecare. Și ne dă iertarea pentru ceea ce Biblia numește păcat, care e tot răul pe care l-am făcut și toată suferința pe care am provocat-o. Dar de ce a trebuit să moară Isus? Fiul lui Dumnezeu a devenit om pentru că a dorit să fie cu noi. El a dorit să intre în cea mai profundă realitate a experienței umane pentru a împărtăși nu doar bucuriile noastre, ci și suferința, singurătatea, chiar și moartea noastră, așa încât nimeni, nicăieri, să nu poată spune vreodată că a fost abandonat de Dumnezeu. S-a lăsat torturat și executat ca un criminal de rând. A fost dorința Lui să se apropie de toți cei care suferă și să îi conducă spre un loc mai bun.

S-ar putea să vă amintiți de acea criză teribilă din Thailanda, când 12 băieți și antrenorul lor de fotbal au rămas prinși într-o peșteră subterană. Tunelurile erau inundate de ploi abundente iar ieșirile erau complet blocate. Pur și simplu nu era nici o modalitate de a săpa spre ei de la suprafață. Singura soluție a fost ca o echipă de scafandri să intre în peșteră, punându-și în pericol mare propriile vieți. Trebuiau să îi găsească pe băieți, să stea cu ei în peșteră și apoi să îi conducă în siguranță, unul câte unul. Au dus lumină în întunericul peșterii și mâncare și oxigen și pături, dar au putut face aceasta doar împărtășind aceleași riscuri și aceleași temeri ca băieții înșiși. Așa face Isus: El vine să participe la viața noastră. El aduce lumină în întunericul nostru. Aceasta e o parte din semnificația crucii. Dar mai mult, Isus a venit să își dea viața pentru noi.

Cea mai mare iubire pe care cineva o poate avea pentru altul este să își dea viața pentru acesta. Și avem un exemplu uimitor în acest sens chiar în istoria britanică. Alban era un soldat într-un oraș roman de lângă Londra. Nu avea credință, dar într-o zi a adăpostit un preot creștin care era căutat de autoritățile romane. Alban a fost așa mișcat de exemplul și de rugăciunea acestui preot, încât el însuși s-a convertit la creștinism. Când autoritățile i-au găsit în cele din urmă, Alban l-a ajutat pe preot să scape, și apoi a luat haina pe care preotul o lăsase, s-a deghizat cu ea și s-a lăsat arestat în locul preotului, ca acesta să aibă timp să scape. Când au aflat în sfârșit că era Alban și nu preotul, l-au interogat și i-au cerut să renunțe la noua sa credință creștină. Dar el a refuzat. Așa că l-au executat. L-au decapitat în vârful dealului din afara orașului. Alban și-a sacrificat viața din iubire: din iubire pentru aproapele său, preotul, și din iubire pentru Dumnezeu.

Imaginați-vă că ați descoperi că sunteți în viață doar pentru că cineva și-a dat viața pentru voi. Ei bine, aceasta este realitatea! Isus și-a dat viața pentru fiecare dintre noi pe cruce, pentru fiecare dintre noi personal, pentru voi, pentru mine. A făcut aceasta din iubire. A purtat pe umerii Săi povara fiecărui păcat și greutatea fiecărei suferințe. Crucea lui Isus este sacrificiul suprem. Ea anulează toate daunele care au fost făcute vreodată și ne eliberează. Este de o valoare infinită pentru că Acela care spune „da” este Fiul veșnic al lui Dumnezeu. Și tot ce avem noi de făcut este să unim „da”-ul nostru cu al Lui și să încercăm să îl iubim la rândul nostru.