Narațiunea biblică

The Bible Project

Episodul 2 rezumă narațiunea generală din Biblie ca o serie de decizii de cotitură. Vedem cum umanitatea alege să redefinească binele și rău, cu consecințele de rigoare. Apoi vine Isus, care urmează o cale diferită și deschide calea spre o nouă creație.

[tbpdesc link=”https://app.box.com/s/smojcwqgqvn94crp457x9ks0w3sw7vek”] Subtitrarea originală nu ne aparține, noi preluând-o, finisând-o și aranjând mai bine sincronizarea.

Durată: 5 min 37 secunde
Limba (audio): engleză
Subtitrare (text): română

Vezi pe YouTube (varianta noastră) Vezi pe YouTube (varianta originală)

[etichete]

Subtitrarea în limba română

– Biblia e o carte importantă. Dar este foarte lungă.

– Da. E o colecție de mai multe cărți scrise într-o lungă perioadă de timp Dar împreună spun o narațiune unitară.

– Care este deci narațiunea Bibliei?

– Ea începe prezentându-ne o minte minunată, Autorul întregii realități, o ființă numită Dumnezeu. El are puterea de-a lua haosul întunecat al lumii necreate și să realizeze ordine și frumusețe și o grădină plină de viață.

– Ca încoronare a acestei realizări, Dumnezeu desemnează creaturile numite omenire…

– … sau, în ebraică, „adam”…

– … și făcute după chipul lui Dumnezeu…

– … adică sunt însărcinate să stăpânească această lume frumoasă, în numele lui Dumnezeu, valorificând întregului ei potențial și creând chiar mai multă frumusețe și ordine.

– E o narațiune despre oameni folosindu-și puterea pentru a face o lucrare semnificativă, dătătoare de viață. Dar întrebarea este cum?

– Da. Omenirea are în față acum o alegere reprezentată de un pom cu fructe. Oamenii ar putea să fie în parteneriat cu Dumnezeu și să găsească libertatea având încredere în cunoașterea Sa despre bine și rău.

– Sau…

– … ar putea acapara puterea și defini pe cont propriu binele și răul, ceea ce, avertizează Dumnezeu, îi va ucide.

– Ei aud vocea unei creaturi misterioase și întunecate, care le spune că alegerea e simplă. „Luați fructul. Vă va da putere și libertate de a conduce lumea după regulile voastre.”

– Așa că ei acaparează această cunoaștere. Drept urmare, devin suspicioși și defensivi. Aceasta duce la stricarea relațiilor, la preluarea violentă a puterii și, în final, la o întreagă civilizație, Babilonul, ce a redefinit răul ca fiind bine. Așa că Dumnezeu împrăștie acest proiect uman corupt.

– Aici narațiunea Bibliei ia o întorsătură importantă. Ne concentrăm pe istoria unui bărbat și a unei femei care ies din Babilon: Abraham și Sara.

– Da. Dumnezeu promite că din ei va ieși un popor nou, o națiune ce are o nouă șansă de a face alegerea corectă. Iar dacă vor reuși, vor deschide o nouă cale înainte pentru restul omenirii.

– De aceea, restul narațiunii Biblice e despre această familie.

– Și nu merge bine. În ciuda călăuzirii personale de către Dumnezeu, familia lui Abraham cade în aceeași ispită de a redefini binele și răul după cum voiesc, separat de Dumnezeu.

– Chiar și când cei mai buni dintre ei erau la putere, lideri ce iubeau călăuzirea lui Dumnezeu și care aveau înțelepciune divină… chiar și ei au cedat.

– Israelul a fost avertizat de proprii profeți că aceste alegeri îi vor întoarce în Babilon, de data aceasta ca și captivi învinși, trăind în exil. Și exact așa s-a întâmplat.

– Deci și cu călăuzirea personală de către Dumnezeu, Israel eșuează. Cine poate reuși?

– Ei bine, profetul a spus că narațiunea nu s-a terminat. Dumnezeu va trimite un nou lider Israelului pentru a îndrepta greșelile lor și a transforma inimile și mințile oamenilor, ca să poată face alegerea corectă.

– Și astfel partea din Biblie numită „Vechiul Testament” se încheie. Și aceste promisiuni sunt lăsate în aer…

– Apoi narațiunea biblică continuă în Noul Testament. Ne e prezentat un om ce vine din linia regilor lui Israel: Isus din Nazaret. Și El spune că va împlini toate aceste promisiuni. A înfruntat acest rău misterios și întunecat în fața căruia întreaga omenire a cedat, și a rezistat în fața puterii lui.

– Apoi a anunțat că Dumnezeu a venit să conducă lumea prin El. Isus a învățat despre cum definește Dumnezeu binele și răul și a spus că adevărata putere e a-i sluji pe ceilalți. După Isus, oamenii ce îi iubesc pe săraci și chiar pe dușmanii lor, aceștia sunt genul de oameni ce vor conduce, de fapt, lumea.

– E derutant, dar în același timp cu adevărat minunat.

– Așa e și afirmația pe care narațiunea o face despre Isus, că El e Dumnezeu devenit om, pentru a fi pentru Israel și pentru întreaga omenire ceea ce nu am putea fi niciodată pentru noi înșine. A venit să ia asupra Sa consecințele răului nostru și iubirea Lui sacrificială s-a dovedit mai puternică decât răul, mai puternică decât însăși moartea.

– Astfel omenirea are acum în față o nouă alegere…

– … reprezentată de un nou pom.

– Să rămână la vechiul mod de a fi om sau să se aventureze pe această nouă cale.

– Și în narațiune, cei ce aleg calea lui Isus sunt însuflețiți de însăși puterea lui Dumnezeu. Oamenii care știu că sunt iubiți și iertați de Dumnezeu pot deveni oameni ce îi iubesc și îi iartă pe ceilalți, la rândul lor.

– Mișcarea lui Isus s-a răspândit repede în întreaga lume, formând noi comunități de oameni ce urmează calea lui Isus.

– Dar s-au confruntat cu probleme. Erau persecuții din afară, de la cei de la putere, iar înăuntru era confuzie, chiar și compromis.

– Da, căci a-l urma pe Isus e cu adevărat dificil.

– Astfel, liderii mișcării, numiți apostoli, au scris scrisori pentru a mângâia și a provoca aceste comunități să rămână fidele căii dificile a lui Isus.

– Și să spere la ziua în care Isus va veni și va schimba totul. Astfel Biblia se încheie indicând spre ziua viitoare când tot ce e greșit este îndreptat, când răul e eradicat, cerul și pământul sunt unite și omenirea poate stăpâni lumea laolaltă, în iubirea și puterea lui Dumnezeu.

– Bine. Deci aceasta e narațiunea Bibliei. Ea unește toate aceste cărți la un loc.

– E interesant că fiecare carte conține un alt fel de literatură, ce contribuie la narațiune într-un mod unic. Această temă va începe să o exploreze următorul material video.