Nașterea și mesajul lui Ioan Botezătorul

John Bergsma

Ioan Botezătorul este un personaj atât de fascinant și a avut un impact mult mai mare asupra lumii din vremea sa decât recunoaștem de obicei. A câștigat atâția convertiți încât, chiar și la zeci de ani după moartea sa, însuși apostolul Paul se întâlnea cu discipoli ai lui Ioan Botezătorul pe coasta de vest a Asiei Mici, care este Turcia de astăzi. Adică la mai mult de 1.900 de km pe șosea de locul unde Ioan obișnuia să predice în Israel. Chiar și astăzi, Ioan primește mai multe zile de sărbătoare și atenție liturgică decât orice alt sfânt, cu excepția Domnului și a Maicii Domnului. Pe lângă sărbătoarea nașterii și a martiriului său, el domină și a doua și a treia duminică din Postul Mare și sărbătoarea Botezului. John Bergsma are să ne spună câteva lucruri foarte interesante despre Ioan Botezătorul. Subtitrare: Radu și Oana C.

StPaulCenter.com oferă gratuit în acest Advent o serie de videouri zilnice.

În momentul publicării, subtitrarea în română este disponibilă doar pe Cristofori.ro, nu și pe YouTube, în clipul original.

Durată: 6 minute și 561 secunde
Limba (audio): engleză
Subtitrare (text): română

Vezi pe YouTube
Etichete: *

CĂLĂTORIE CU SFÂNTA FAMILIE

8) IOAN BOTEZĂTORUL
Nașterea și mesajul său

Ziua bună tuturor! Sunt dr. John Bergsma și bine ați revenit la „Călătoria prin Advent” a Centrului Sf. Paul. Astăzi vorbim despre Ioan Botezătorul – nașterea și mesajul său. Personal, îl iubesc pe Ioan Botezătorul și sunt într-o cruciadă personală pentru a ajuta la reînvierea devoțiunii față de el în Biserică. Este un personaj atât de fascinant și a avut un impact mult mai mare asupra lumii din vremea sa decât recunoaștem de obicei. El a fost „Billy Graham” al Israelului antic și a câștigat atâția convertiți încât, chiar și la zeci de ani după moartea sa, însuși apostolul Paul se întâlnea cu discipoli ai lui Ioan Botezătorul pe coasta de vest a Asiei Mici, care este Turcia de astăzi. Adică la mai mult de 1.900 de km pe șosea de locul unde Ioan obișnuia să predice în Israel. Chiar și astăzi, Ioan primește mai multe zile de sărbătoare și atenție liturgică decât orice alt sfânt, cu excepția Domnului și a Maicii Domnului. Pe lângă sărbătoarea nașterii și a martiriului său, el domină și a doua și a treia duminică din Postul Mare și sărbătoarea Botezului.

Luca ne spune că nașterea lui Ioan a fost anunțată tatălui său Zaharia în timp ce Zaharia slujea în Templul din Ierusalim. Era preot și se pare că de-a dreptul unul de rang destul de înalt. Și aceasta ne permite să știm că Ioan provenea dintr-o linie sacerdotală, ceea ce este foarte important! Unii dintre profeți par să prezică doi mesia sau unși. Unul din linia sacerdotală a lui Levi și Aaron și unul din linia regală a lui David. Zaharia, de exemplu, vorbește despre doi unși care stau alături de Domnul în Zaharia 4,14. Bazându-mă pe munca mea asupra Manuscriselor de la Marea Moartă, știu că esenienii, acel grup foarte devotat de evrei care ne-au lăsat manuscrisele, așteptau cu siguranță doi mesia: unul regal și unul preoțesc. Și cred că Sf. Luca ni-l oferă pe Ioan Botezătorul drept mesia preoțesc. Născut din Zaharia, tatăl său preot, Ioan este uns de Duhul Sfânt în pântecele Elisabetei când aude glasul Fecioarei Maria.

În Luca 1,80, citim comentariul ciudat că Ioan a rămas: „în pustiu până în ziua arătării lui înaintea lui Israel”, ceea ce face să pară că Ioan și-a petrecut copilăria în pustiu până când și-a început slujirea publică. Este ciudat! Cum ar fi putut supraviețui un copil în pustiu? Dar un istoric antic ne spune despre „călugării” evrei de la Marea Moartă, care ne-au lăsat manuscrisele, că luau de fapt băieți de la ceilalți evrei și îi creșteau pentru a fi „călugări de mănăstire”. După părerea mea, așa ceva s-a întâmplat cu Ioan. Părinții săi în vârstă s-au simțit incapabili să îl crească și l-au trimis să fie crescut de „călugării” esenieni, unde urma să primească cea mai bună educație teologică și formare spirituală care era oferită în Israel la acea vreme. Biblioteca „mănăstirii” avea mai multe copii ale lui Isaia decât ale oricărui alt profet. Știm aceasta din Manuscrisele de la Marea Moartă și se pare că Ioan era un mare fan al profetului Isaia. Tot ceea ce face Ioan este pătruns de spiritul lui Isaia. Odată ce începe să predice și să boteze, el le răspunde celor care îl provoacă legat de identitatea sa cu cartea lui Isaia. El spune: „Eu sunt «glasul celui care strigă în pustiu: pregătiți calea Domnului».” Acesta este un citat din Isaia 40,3, dar lucrurile nu se opresc aici. Isaia 40 este introducerea la a doua parte din Isaia, partea care descrie epoca lui Mesia. Așadar, Ioan spune: „Eu sunt o introducere întrupată, o prefață într-o persoană, un cuvânt înainte în carne și oase. Eu sunt preludiul erei mesianice.”

Evangheliile ne spun că Ioan era îmbrăcat în păr de cămilă și cu centură de piele. Așa se îmbrăca Ilie, deci Ioan are spiritul lui Ilie. De asemenea, ni se spune că mânca lăcuste și miere sălbatică. De obicei punem aceasta pe seama excentricității lui Ioan, nu? „Așa face Ioan cel nebun!” Dar nu este nebunie. Există un motiv pentru aceasta. Un istoric antic ne spune că atunci când „călugării” făceau jurămintele finale, jurau să nu mai mănânce niciodată mâncare preparată în altă parte decât la mănăstire. Aceasta era o problemă dacă erau dați afară, caz în care nu puteau mânca nimic și unii aproape mureau de foame. Dar exista o portiță de scăpare: jurământul pentru mâncarea prost preparată. Dar cum rămâne cu mâncarea nepregătită, cu părțile comestibile ale mediului? Aceasta nu încălca jurământul. Deci Ioan se comportă ca unul care a fost dat afară din „mănăstire” mâncând o mâncare ce nu îi încalcă jurământul. Acum, de ce să fi fost Ioan dat afară din „mănăstirea” de la Qumran? Poate pentru că a fost inspirat de profetul Isaia și a vrut să predice vestea bună a venirii lui Mesia tuturor, chiar și păgânilor. Isaia vorbește despre vestea bună care ajunge la națiuni sau la păgâni. Dar știm din Manuscrisele de la Marea Moartă cum călugării au interzis predicarea străinilor.

Cred că acest lucru a devenit un punct de dispută și Ioan a plecat sau a fost dat afară pentru a merge să predice întregii lumi. El putea ajunge la aproape întreaga lume doar urcând câțiva kilometri pe râul Iordan până la vadurile Ierihonului, pe unde trecea întreaga lume, datorită rutelor comerciale, care urcau spre Ierusalim, cel mai bogat oraș din partea de est a Imperiului Roman. El le-a predicat tuturor acestor oameni care călătoreau prin zonă că trebuie să se căiască de păcatele lor și să fie botezați ca un semn exterior al căinței lor, totul ca o modalitate de a se pregăti pentru venirea succesorului lui Ioan, un om atât de puternic încât va boteza cu focul Duhului Sfânt și va judeca pe toată lumea la Judecata finală. Cu alte cuvinte, Isus. În cele din urmă, Ioan se ocupa doar de pregătirea terenului pentru Isus. „Pregătiți calea Domnului”, spunea el. Și tot el spunea despre Isus: „El trebuie să devină mai mare, iar eu trebuie să devin mai mic”.

Să fie aceasta și atitudinea noastră în restul acestui Advent. Pe măsură ce zilele continuă să devină din ce în ce mai scurte până la nașterea Domnului nostru, să continuăm să fim din ce în ce mai mici și să îl lăsăm pe Isus să fie tot mai mare și mai mare în viețile noastre. Ioan Botezătorul ne-a dat exemplul. Sfinte Ioan Botezătorul, roagă-te pentru noi.