Noua Evanghelizare: Calitățile noului evanghelizator

Cardinalul Donald Wuerl

Cardinalul Wuerl despre presanta sarcină a acestor timpuri: Noua Evanghelizare. În acest ultim episod al seriei prezintă patru din multele calități pe care trebuie să le aibă noul evanghelizator.

Clipul este subtitrat în română. Dacă nu apare în clip, activați-o.

Durată: 2 min 19 secunde
Limba (audio): engleză
Subtitrare (text): română

Vezi pe YouTube

Etichete: *

Notă: Seria de șase episoade este realizată de Arhidieceza de Washignton și prezentată de Cardinalul Donald Wuerl. Prelatul scrie pe blogul său: „Sarcina presantă a acestor vremuri este Noua Evanghelizare. Dar ce anume este Noua Evanghelizare? Care este mesajul Noii Evanghelizări? Unde și cine este audiența vizată? Ce încearcă să realizeze? De ce este nevoie pentru această lucrare de Nouă Evanghelizare? Pentru a răspunde la aceste întrebări și la altele am produs o serie video intitulată Noua Evanghelizare astăzi. Fiecare dintre aceste scurte materiale video urmărește să îi ajute pe oameni să își asume această misiune vitală la care suntem toți chemați, pentru ca să devenim noi evanghelizatori.”

Subtitrarea în limba română

Când dorim să invităm pe cineva înapoi la credință, când dorim să ne asumăm această sarcină de a fi un discipol evanghelizator, după cum ne-a cerut Papa Francisc să fim, care ar fi unele dintre trăsăturile necesare? Care ar fi unele dintre calitățile necesare? Sunt multe. Eu voi vorbi despre patru.

  • Cred că prima calitate este curajul. Trebuie să fim suficient de curajoși ca să dorim cu adevărat să împărtășim credința. Când Spiritul Sfânt a coborât asupra Apostolilor, înainte de sosirea Lui apostolii erau descriși ca timizi; după aceea ni se spune că erau curajoși: „și au mers cu curaj și au vestit credința”. Trebuie să avem curajul de a ne împărtăși credința.
  • Dar o a doua caracteristică a noului evanghelizator este conectarea lui la Biserică. Cum știm ce trebuie să spunem? Cum știm ce trebuie să ducem celorlalți? Ce le vom duce? Le vom duce Evanghelia și învățătura Bisericii, așa cum o proclamă Biserica. Așa știm că suntem pe un teren sigur și solid.
  • A treia caracteristică este simțul urgenței. Este rândul nostru acum. Este timpul ca noi să transmitem mai departe credința, după ce atâția alții au făcut-o înaintea noastră și alții, sperăm, o vor face după noi. Ține deci acum de Dvs și de mine să facem aceasta acum. Asemenea Fecioarei Maria: imediat ce a auzit că Elisabeta era însărcinată a plecat în ținutul muntos, pentru a o găsi și a o ajuta.
  • Și în fine, iată a patra calitate: bucuria. Trebuie să fim vestitori bucuroși ai Veștii celei Bune. La urma urmelor mesajul este viață nouă, Cristos a înviat, Cristos a înviat cu adevărat iar Dvs și cu mine suntem invitați la această viață. Bucuria trebuie să pătrundă tot ceea ce proclamăm ca noi evanghelizatori.

Dumnezeu să vă binecuvânteze și vă mulțumesc.