Noua Evanghelizare: Ce este?

Cardinalul Donald Wuerl

Cardinalul Wuerl vorbește despre sarcina presantă a timpurilor noastre: Noua Evanghelizare. Dar ce anume este Noua Evanghelizare? Care este mesajul Noii Evanghelizări? Unde și cine este audiența vizată? Ce încearcă să realizeze? De ce este nevoie pentru această lucrare de Nouă Evanghelizare?

Clipul este subtitrat în română. Dacă nu apare în clip, activați-o.

Durată: 2 min 21 secunde
Limba (audio): engleză
Subtitrare (text): română

Vezi pe YouTube

[etichete]

Notă: Seria de șase episoade este realizată de Arhidieceza de Washignton și prezentată de Cardinalul Donald Wuerl. Prelatul scrie pe blogul său: „Sarcina presantă a acestor vremuri este Noua Evanghelizare. Dar ce anume este Noua Evanghelizare? Care este mesajul Noii Evanghelizări? Unde și cine este audiența vizată? Ce încearcă să realizeze? De ce este nevoie pentru această lucrare de Nouă Evanghelizare? Pentru a răspunde la aceste întrebări și la altele am produs o serie video intitulată Noua Evanghelizare astăzi. Fiecare dintre aceste scurte materiale video urmărește să îi ajute pe oameni să își asume această misiune vitală la care suntem toți chemați, pentru ca să devenim noi evanghelizatori.”

Subtitrarea în limba română

Ce este Noua Evanghelizare? Am auzit această expresie în mod constant de mulți ani, începând chiar cu Papa – acum Sfântul – Ioan Paul al II-lea, apoi la Papa Benedict al XVI-lea și acum la Sfântul Părinte Papa Francisc.

Ce este Noua Evanghelizare? Pentru început trebuie să spunem că nu este o nouă Evanghelie! Evanghelia rămâne aceeași: istoria lui Isus și iubirea Sa, mesajul Său și ce înseamnă El pentru noi. Ce este nou e energia pe care o aducem, zelul, dar și metoda: trebuie să găsim noi căi de răspândire a acestei Evanghelii. Și în fine, este ceva nou în expresia sa: Dvs și eu trebuie să găsim cuvintele de astăzi care spun acea istorie, istoria iubirii lui Dumnezeu pentru noi, a lui Isus care vine, moare și învie, și ne trimite Spiritul lui Dumnezeu.

După mine există trei părți componente ale Noii Evanghelizări.

  • Mai întâi o aprofundare personală a credinței noastre. A fiecăruia. Fiecare dintre noi, ca să luăm parte la Noua Evanghelizare, trebuie să ne aprofundăm propria credință. Nu doar intelectual, citind mai mult (ceea ce trebuie oricum), ci chiar în inimile noastre, în rugăciune, deschizându-ne sufletele spre iubirea lui Dumnezeu.
  • Apoi, cunoscându-ne mai profund credința, trebuie să fim încrezători, încrezători în adevărurile ei. Trebuie să stăm neclintiți în aceste cuvinte ale vieții veșnice, căci știm cine suntem și ce a făcut Isus pentru noi.
  • Iar al treilea și ultimul element al Noii Evanghelizări este dorința de a împărtăși Vestea cea Bună. Nu doar ne înnoim credința, nu doar suntem încrezători în ea, ci și dorim să o împărtășim cu oricine și în orice situație ne-am afla.

Aceasta este Noua Evanghelizare și la ea suntem cu toții chemați.

Mulțumesc și Dumnezeu să vă binecuvânteze.