Noua Evanghelizare: Kerygma

Cardinalul Donald Wuerl

Cardinalul Wuerl despre presanta sarcină a acestor timpuri: Noua Evanghelizare. În acest episod discută despre kerygma, adică despre vestea mântuirii care trebuie comunicată omului de astăzi într-un mod simplu și totuși profund.

Clipul este subtitrat în română. Dacă nu apare în clip, activați-o.

Durată: 2 min 18 secunde
Limba (audio): engleză
Subtitrare (text): română

Vezi pe YouTube

Etichete: *

Notă: Seria de șase episoade este realizată de Arhidieceza de Washignton și prezentată de Cardinalul Donald Wuerl. Prelatul scrie pe blogul său: „Sarcina presantă a acestor vremuri este Noua Evanghelizare. Dar ce anume este Noua Evanghelizare? Care este mesajul Noii Evanghelizări? Unde și cine este audiența vizată? Ce încearcă să realizeze? De ce este nevoie pentru această lucrare de Nouă Evanghelizare? Pentru a răspunde la aceste întrebări și la altele am produs o serie video intitulată Noua Evanghelizare astăzi. Fiecare dintre aceste scurte materiale video urmărește să îi ajute pe oameni să își asume această misiune vitală la care suntem toți chemați, pentru ca să devenim noi evanghelizatori.”

Subtitrarea în limba română

Sfântul nostru Părinte Papa Francisc ne spunea cândva: „Credința nu este chiar atât de dificilă! Nu o faceți atât de complicată!” În Sinodul dedicat Noii Evanghelizări, Sfântul Părinte Papa Benedict ne-a amintit: ceea ce trebuie să împărtășim este nucleul și inima credinței, sau kerygma, cum i se mai spune. A-i invita pe ceilalți să asculte, să audă, să experimenteze și să trăiască însăși inima credinței.

Și care este aceasta? Ce formează această kerygma? Acest mesaj foarte simplu: Isus a murit și a înviat din morți pentru mântuirea noastră și revarsă Spiritul Sfânt asupra noastră pentru ca să putem trăi o viață spirituală total nouă. Kerygma este în esență relatarea istoriei mântuirii, a răscumpărării, în elementele ei cele mai simple și importante.

Dumnezeu ne iubește atât de mult încât ne-a creat, ne-a adus la existență, iar apoi ne-a iubit atât de mult încât și-a trimis Fiul să ne răscumpere după ce noi am stricat totul cu căderea în păcat și cu păcatele noastre. Iar Isus, pentru a arăta iubirea Sa pentru noi, a murit pe cruce, a înviat din morți și ne invită să participăm la misterul răscumpărării prin revărsarea Spiritului Sfânt, acest dar al Spiritului pe care îl găsim, pe care îl primim în Botez, în Mir… De fiecare dată când primim Euharistia, Spiritul ne umple în mod constant.

Dacă doriți să cunoașteți kerygma și însăși esența credinței, mergeți la Crez. Crezul Apostolic (forma scurtă) sau Crezul Niceean (forma lungă) ne spune tot ce trebuie să știm despre credința noastră.

Vă mulțumesc și Dumnezeu să vă binecuvânteze.