Noua Evanghelizare: Rugăciunea

Cardinalul Donald Wuerl

Cardinalul Wuerl despre presanta sarcină a acestor timpuri: Noua Evanghelizare. În acest episod discută despre rugăciune – ce este și ce tipuri de rugăciuni există.

Clipul este subtitrat în română. Dacă nu apare în clip, activați-o.

Durată: 2 min 17 secunde
Limba (audio): engleză
Subtitrare (text): română

Vezi pe YouTube

[etichete]

Notă: Seria de șase episoade este realizată de Arhidieceza de Washignton și prezentată de Cardinalul Donald Wuerl. Prelatul scrie pe blogul său: „Sarcina presantă a acestor vremuri este Noua Evanghelizare. Dar ce anume este Noua Evanghelizare? Care este mesajul Noii Evanghelizări? Unde și cine este audiența vizată? Ce încearcă să realizeze? De ce este nevoie pentru această lucrare de Nouă Evanghelizare? Pentru a răspunde la aceste întrebări și la altele am produs o serie video intitulată Noua Evanghelizare astăzi. Fiecare dintre aceste scurte materiale video urmărește să îi ajute pe oameni să își asume această misiune vitală la care suntem toți chemați, pentru ca să devenim noi evanghelizatori.”

Subtitrarea în limba română

Ni se cere mereu să ne rugăm. Mergem la biserică și suntem invitați să ne rugăm. Auzim de la îndrumătorii spirituali; auzim de la Sfântul Părinte; auzim de la preoți tot timpul că trebuie să ne deschidem inima și să ne rugăm.

Care anume este definiția rugăciunii? Cea mai simplă este: să ne deschidem mințile și inimile către Dumnezeu. Definiția rugăciunii este pur și simplu a vorbi cu și a-l asculta pe Dumnezeu. Și fiecare dintre noi este invitat să facă aceasta. Trebuie să găsim timp, în viața noastră, în fiecare zi, să dedicăm un anumit timp la a vorbi cu și a-l asculta pe Dumnezeu răspunzând inimilor noastre. Este foarte, foarte important căci acesta este modul în care se dezvoltă prietenia: vorbind, ascultând, împărtășind.

Dar există diferite forme de rugăciune. Auzim de diferite tipuri de rugăciune:

  • adorația. Adorația este pur și simplu atitudinea noastră în fața lui Dumnezeu: ne deschidem inimile și îl adorăm, îi aducem cult lui Dumnezeu care ne iubește, ne-a creat, și-a trimis Fiul să ne mântuiască, ne umple cu darul Spiritului Său.
  • Apoi este rugăciunea de mulțumire. Trebuie să avem recunoștință în inimă pentru toate darurile spirituale și materiale pe care le-am primit. Dumnezeu revarsă binecuvântările Sale peste noi neîncetat. Cât îți ia să te oprești suficient de mult ca să spui: „Mulțumesc”?
  • Apoi sunt rugăciunile de cerere. Este tipul de rugăciune probabil cel mai cunoscut nouă. Cerem tot timpul diverse lucruri. Isus a spus: „Orice veți cere Tatălui, vă va da în numele Meu”. Și așa facem: cerem constant și trebuie să cerem, pentru că avem nevoie de binecuvântările lui Dumnezeu.
  • Apoi este rugăciunea de pocăință: a-i spune pur și simplu lui Dumnezeu: „Îmi pare rău”. O expresie a durerii pentru păcatele noastre.

Toate acestea sunt simple acțiuni de rugăciune, de deschidere a minților și inimilor noastre spre Dumnezeu.

Mulțumesc și Dumnezeu să vă binecuvânteze.