Nu este suficient să nu faci răul!

Papa Francisc

„Nu este suficient să nu faci răul pentru a fi un bun creștin: este necesar să aderi la bine și să faci binele. […] De atâtea ori se întâmplă să îi auzim pe unii care spun: ‘Eu nu fac rău nimănui’. Și crede că e sfânt. Nu. De acord (că nu faci rău). Dar binele îl faci?” Fragment din alocuțiunea Papei Francisc la rugăciunea Îngerul Domnului, din 12 august 2018 (https://bit.ly/2MrRavq). Video: (c) Centrul de Televiziune al Vaticanului.

Durată: 3 min 45 secunde
Limba (audio): italiană
Subtitrare (text): română

Vezi pe YouTube originalul

[etichete]

Nu este suficient să nu faci răul pentru a fi un bun creștin: este necesar să aderi la bine și să faci binele. Iată deci că Sf. Paul continuă: „Dimpotrivă, fiți buni unii față de alții, milostivi, iertându-vă unii pe alții, așa cum și Dumnezeu v-a iertat în Cristos”. De atâtea ori se întâmplă să îi auzim pe unii care spun: „Eu nu fac rău nimănui”. Și crede că e sfânt. Nu. De acord. Dar binele îl faci?

Câte persoane nu fac răul, dar nici binele, și viața lor se scurge în indiferență, în apatie, în lâncezeală. Această atitudine este contrară Evangheliei și este contrară și naturii voastre, a tinerilor, care prin natură sunteți dinamici, pasionați și curajoși. Amintiți-vă aceasta! Și dacă vă amintiți aceasta, putem să o repetăm împreună: „E bine să nu faci răul, dar e rău să nu faci binele”. Ați înțeles? Să spunem împreună: „E bine să nu faci răul, dar e rău să nu faci binele”. Încă o dată: „E bine să nu faci răul, dar e rău să nu faci binele”. Așa spunea Sf. Albert Hurtado.

Astăzi vă îndemn să fiți protagoniști în bine! Protagoniști în bine. Să nu vă simțiți în regulă atunci când nu faceți răul. Nu! Nu ajunge! Fiecare este vinovat de binele pe care putea să îl facă și nu l-a făcut.

  • Nu e suficient să nu urâm: trebuie să iertăm.
  • Nu e suficient să nu purtăm ranchiună: trebuie să ne rugăm pentru dușmani.
  • Nu e suficient să nu fim cauză de dezbinare: trebuie să ducem pace acolo unde nu este.
  • Nu e suficient să nu vorbim rău despre alții: trebuie să întrerupem atunci când auzim vorbindu-se rău despre cineva. A opri bârfa: aceasta înseamnă a face binele.

Dacă nu ne opunem răului, îl alimentăm în mod tacit. Este necesar să intervenim acolo unde răul se răspândește; pentru că răul se răspândește acolo unde lipsesc creștini îndrăzneți, care se opun cu binele, „umblând în iubire”, conform avertismentului Sf. Paul.