Nu pot citi horoscopul doar ca să mă distrez?

Aletheia.org (Philip Kosloski)

Întrebare: Este vreo problemă dacă citesc horoscopul doar ca să mă distrez?

Răspuns: La o primă privire, astrologia și consultarea horoscopului par a fi activități pe care cineva le poate face ca să se distreze, văzând ce îi spun „stelele” despre ziua lui. Aproape în orice ziar găsim horoscopul zilei, așezat lângă benzi desenate sau rebus. Dacă nu citești ziare, atunci găsești horoscopul la rubrica „divertisment” pe siturile de știri. Biserica nu consideră însă astrologia ca fiind ceva distractiv. Mai mult, susține că la mijloc este vorba de o invitație ca prezența răului să intre în viața persoanei.

Dar mai întâi, ce este astrologia? Confirm dicționarului Merriam-Webster, este „studierea modului în care poziția stelelor și mișcarea planetelor au o presupusă influență asupra evenimentelor și vieților și comportamentului oamenilor”. Astrologia își are rădăcini străvechi, încă dinainte de nașterea lui Cristos, în diferite religii păgâne, principalul obiectiv fiind prezicerea viitorului după mișcarea corpurilor cerești. Aceasta plasează astrologia în categoria divinației, în spate fiind speranța omului că poate ști cum se va desfășura o anume zi, că posedă un fel de putere asupra timpului. Vedem deci de ce horoscopul face parte din planul celui rău.

Doar Dumnezeu cunoaște viitorul, căci El nu trăiește în interiorul timpului, ci în afara lui, în eternul „acum”. Satana și slujitorii lui nu au capacitatea de a cunoaște viitorul, dar, deoarece sunt spirite și au un intelect uimitor, pot să observe ce se întâmplă pe pământ și să ofere unor persoane predicții despre ce s-ar putea întâmpla. Este oferta adusă de „ghicitul în palmă” sau de „prezicătorii” care caută activ asistența unui spirit (a unui demon) care să spună ce se va întâmpla în viitorul unei persoane. Cei care participă la crearea horoscoapelor pot sau nu să aibă o relație cu răul, dar la un anumit nivel se deschid influenței spiritelor necurate. Satana, încă din Grădina Edenului, ne oferă constant mărul „cunoașterii” în speranța de a ne îndepărta de Dumnezeu. Ispita este de a crede că, „știind” ca Dumnezeu, avem putere și puterea ne poate obține ce dorim.

Biserica s-a opus mereu practicii astrologiei și consultării horoscoapelor, după cum afirmă Catehismul Bisericii Catolice: „Toate formele de divinație trebuie să fie respinse: recurgerea la Satana sau la demoni, evocarea morților sau alte practici presupuse în mod greșit că ‘dezvăluie’ viitorul. Consultarea horoscoapelor, astrologia, chiromanția, interpretarea prezicerilor și a sorților, fenomenele de clarviziune legate de viitor, recurgerea la mediumuri ascund o voință de dominare asupra timpului, asupra istoriei și, în sfârșit, asupra oamenilor și, în același timp, o dorință de a-și câștiga favoarea puterilor ascunse. Acestea sunt lucruri în contradicție cu cinstirea și respectul, unite cu teama iubitoare, pe care le datorăm numai lui Dumnezeu” (CBC 2116).

Acum câțiva ani, un Episcop scria într-un mesaj pastoral: „Chiar dacă spui că nu crezi în horoscoape și că le consulți doar de distracție, ar trebui să abandonezi această practică. Horoscopul ne poate influența uneori cu ușurință, într-un mod în care ne poate face să ne deschidem spre ocultism.” Și exorciștii atestă influența demonică a horoscoapelor, anumite persoane ajungând să fie posedate sau influențate de demon tocmai pornind de la lectura acestora. Să reținem deci: în aparență a te uita în horoscop poate părea ceva nevinovat, dar în realitate riscăm să ne punem în pericol grav sufletul.

[etichete]