Nu sunt toate Bisericile la fel?

pr. Mike Schmitz

Barca este un simbol vechi folosit pentru a reprezenta Biserica Catolică. În acest videoclip, pr. Mike Schmitz duce analogia un pas mai departe, folosind-o pentru a explica modul în care tot ceea ce iubesc creștinii la Biserica lor, oricare ar fi ea, provine inițial din „nava-amiral” sau „nava-mamă” a creștinismului. Ea a avut dificultăți, unele făcându-i pe alții să plece și să își pornească propria flotă, dar în cele din urmă „nava-mamă” și-a păstrat cursul și îi va primi întotdeauna pe cei ce vor să revină acasă.

Traducerea subtitrării: Teo C.

Durată: 6 min 56 secunde
Limba (audio): engleză
Subtitrare (text): română

Vezi pe YouTube
Etichete: *

Nu sunt toate Bisericile la fel?

Nu sunt toate Bisericile la fel? Vă salut! Sunt pr. Mike Schmitz și suntem la Ascension Presents. Acum câțiva ani, cel mai bun prieten al meu și soția lui deveneau catolici. Fuseseră crescuți într-o confesiune creștină minunată, iubitoare și primiseră multe lucruri grozave de la Biserica în care fuseseră crescuți. Aveau prieteni grozavi. Aveau o fraternitate minunată. Cunoșteau Biblia. Îl aveau pe Spiritul Sfânt. Multe daruri grozave, incredibile. La un moment dat, prietenul meu devenind catolic, era tot mai convins: „Cred că aceasta e Biserica pe care Isus Cristos însuși a fondat-o.” O problemă pe care o avea a fost aceasta: „Sunt trist să las unele dintre lucrurile pe care le iubesc la Biserica în care am fost crescut, pentru a deveni catolic.” Și unul dintre lucrurile pe care am putut să le spun a fost: „Sunt convins, sunt absolut convins că tot ce iubești la Biserica în care ai fost crescut vei găsi în Biserica Catolică”. De ce pot spune aceasta? Ce spui de aceasta?

Imaginează-ți că, acum mult timp, a trăit un maestru constructor de nave. Și acest maestru constructor de nave a construit o navă masivă. O navă grozavă, o navă uimitoare, o navă incredibilă, și avea un căpitan, și căpitanul era acolo pentru a ghida nava, a o păzi, a o deplasa, nu? Astfel, ceea ce face căpitanul este să adune echipajul și din echipaj alege un secund. Antrenează echipajul, îl antrenează pe secund și apoi spune: „Toată lumea, la bord! Pentru că ne dorim cât mai mulți pasageri pe această navă.” Ceea ce au făcut maestrul constructor de nave și căpitanul a fost că au echipat nava cu tot ce avea nevoie pentru această călătorie. I-au dat o destinație. I-au dat hărți, busole și toate aceste lucruri care să o ghideze. Maestrul constructor și căpitanul au dat navei apă, mâncare și medicamente și alte lucruri pentru a vindeca și întări oamenii în această călătorie lungă. Apoi, când constructorul și căpitanul erau pe punctul de a porni în larg, căpitanul a spus: „Nu vin cu voi. Așadar, secundul pe care l-am ales, el este la comandă în locul meu.” Și nava a început să navigheze.

Pe măsură ce nava înainta, uneori secundul era minunat, uneori echipajul era grozav. Uneori secundul nu era grozav. Uneori echipajul nu era minunat, alteori pasagerii nu erau grozavi! Însă în tot acest timp, nava a menținut cursul. De-a lungul multor ani, ce se întâmplă e că secundul moare și trebuie să îl înlocuiască. Echipajul moare, deci trebuie înlocuit echipajul. Pasagerii mor, deci tot mai mulți pasageri trebuie să fie înlocuiți. Folosesc hărțile, folosesc busolele, medicamentele de care au nevoie, hrana de care au nevoie, toate aceste lucruri. Chiar și atunci când a existat un secund teribil, și atunci când a fost un echipaj îngrozitor, vestea grozavă e că nava a menținut cursul. Însă de-a lungul anilor, oamenii s-au descurajat. Oamenii au devenit deznădăjduiți, nu le-a plăcut echipajul, nu le-a plăcut modul în care secundul conducea nava. Nu le-au plăcut ceilalți pasageri. Așa că au spus: „Iată ce voi face. Voi construi propria mea navă.” Grozav. Bine. Ești în mijlocul oceanului. Îți vei construi propria navă. De unde vei lua materialele pentru nava ta? Ei bine, le iei de pe prima navă. Așadar, iată pe cineva care construiește o navă folosind materiale de la prima navă, luându-le și făcându-și propria navă lângă ea. Ia câteva dintre hărți, câteva dintre busole, ia poate o parte din apă, nu și mâncarea, alte lucruri… „Cam așa a fost organizată și structurată prima navă, eu voi lua ce îmi place și voi lăsa ce nu îmi place.”

Și de-a lungul timpului, tot mai mulți oameni spun: „Vreau să îmi construiesc propria navă!” De fiecare dată când își construiesc propria navă, toate materialele lor provin de la prima navă. Tot ceea ce au provine de la prima navă. Și sunt multe lucruri bune, multe lucruri bune. De fapt, unii dintre acești oameni din alte bărci tot ce au luat au fost hărțile. Au studiat hărțile, cunosc hărțile pe față și pe dos. S-ar putea chiar să cunoască hărțile mai bine decât oamenii de pe prima navă. Dacă te uiți acum la ocean, există această flotă de nave. Navă principală, pe care constructorul și căpitanul au creat-o, au stabilit-o încă menține cursul, încă se îndreaptă direct spre destinație. Unele nave de lângă ea vor fi foarte asemănătoare cu ea. Alte nave vor fi atât de departe de ea, încât nu se vor mai îndrepta neapărat spre destinație.

Aceasta în cele din urmă, desigur, este o analogie. Isus Cristos, istoric vorbind, în anul 33 d.C., a fondat Biserica Catolică. Și în Biserică ce a făcut? A adunat echipajul, Apostolii. A numit un secund, pe Petru, ca primul Papă, i-a adunat pe toți ucenicii, toți credincioșii, și i-a echipat. Cu ce? Isus ne-a dat Sacramentele, iar Biserica ne-a dat Scriptura și abilitatea de a interpreta Scriptura, venită de la Dumnezeu. Dumnezeu a dat-o Bisericii Catolice dându-l pe Spiritul Sfânt. De-a lungul timpului, Biserica a menținut mereu cursul. Secundul nu a fost mereu grozav, echipajul nu a fost mereu grozav, pasagerii nu au fost mereu grozavi, dar tot timpul Biserica a menținut cursul. De-a lungul timpului, alți creștini au venit și au spus: „Nu îmi place totul la această navă.” Dar de unde ai luat materialele pentru a înființa propria Biserică? De unde ai luat Biblia? Ai primit-o de la Biserica Catolică. De unde ai luat doctrina Întrupării lui Isus Cristos, Dumnezeu adevărat și om adevărat? Ai primit-o de la Biserica Catolică. De unde ai luat doctrina Preasfintei Treimi? Ai primit-o de la Biserica Catolică.

Un lucru pe care l-am putut spune prietenului meu a fost: „Tot ce iubești… tot ce iubești la nava pe care ai fost crescut a venit de la nava originală. Avem acel lucru și orice alt lucru bun care se găsește pe orice altă navă bună.” Nu e o veste grozavă? E unul din motivele pentru care absolut iubesc să fiu catolic. Pentru că Dumnezeu Tatăl l-a trimis pe Fiul Său Isus, Căpitanul, și El a înființat o Biserică. Cristos a întemeiat o Biserică cu Episcopi – primii Apostoli; cu un Papă – Sfântul Petru, și ne-a chemat pe toți să facem parte din ea. Și dacă vrei să faci parte din ea, poți! Nu există restricții. Nu există eliminări. Nu există descalificări. Și îți voi garanta aceasta: dacă nu ai fost crescut catolic dar ești intrigat de aceasta, dacă nici măcar nu ai fost crescut creștin dar ești intrigat de aceasta: încearcă Biserica Catolică. Tot ce iubești la Biserica ta vei găsi în Biserica Catolică și multe altele… Nu știu dacă sună a îngâmfare. Nu așa trebuie să fie. Nu am făcut eu Biserica. Nu eu. Nu eu am construit nava și nu eu am creat-o. Nu am adus nimic din lucrurile bune din ea. Erau aici când am ajuns eu. Și e pur și simplu un dar. Total un dar. Așa că sper că nu sună îngâmfat, căci nu am avut nimic de-a face cu aceasta. Isus a făcut-o. Spun aceasta doar pentru că o cred. Cred aceasta doar pentru că este adevărat. Din partea noastră, de la Ascension Presents, sunt pr. Mike. Dumnezeu să vă binecuvânteze! AscensionPresents.com