Numeri

The Bible Project (Torah Series)

Clipul oferă o prezentare a cărții Numerilor, a patra carte din Sfânta Scriptură. În ciuda titlului plictisitor, cartea include un jurnal epic al călătoriei lui Israel prin deșert în drum spre țara promisă lui Abraham. Jurnalul are 5 secțiuni: sunt 3 locații deșertice, întrerupte de 2 călătorii, care le unesc. Finalul ne lasă în pragul Țării Promise.

Vedeți AICI rapid toată seria Tora, cu subtitrările sigure (făcute de noi).

Clipul face parte din The Bible Project, de unde îl puteți descărca la rezoluție mare.

Clipul are subtitrare în limba română, ce poate fi descărcată de aici în varianta noastră. Mulțumim Matei C. pentru traducere.

Durată: 6 min 30 secunde (plus mesajul de final)
Limba (audio): engleză
Subtitrare (text): română

Vezi pe YouTube (ORIGINAL) Vezi pe YouTube (VARIANTA SIGURĂ)

Etichete: *

Dacă nu vedeți subtitrarea în limba română, activați-o!

Dat fiind că subtitrările de pe YouTube sunt editabile colectiv, nu putem garanta pentru subtitrarea pe care o vedeți acum. Putem însă garanta pentru subtitrarea în forma prelucrată de noi (vedeţi linkul notat ca variantă sigură). Vedeți alăturat cum puteți descărca clipul și subtitrarea pregătită de noi.

Subtitrarea în limba română

Jon: Cartea Numerilor este trecută cu vederea, în parte pentru că are un nume foarte plictisitor…

Tim: Ceea ce este trist. În tradiția iudaică, numele cărții este „bamidbar”, care înseamnă „în deșert”. Este un jurnal epic al călătoriei lui Israel prin deșert în drum spre țara promisă lui Abraham.

Jon: Acest pelerinaj ar trebui să ia doar două săptămâni pe jos.

Tim: În schimb le ia 40 de ani.

Jon: Ce nebunie! Practic este jumătate de viață.

Tim: Da, e o „excursie” foarte lungă, cu multe întâmplări interesante. DAR, să ne amintim, e foarte de ajutor să începem cu schema cărții.

Jon: Corect.

Tim: Cartea este împărțită în 5 secțiuni. Sunt 3 locații deșertice, întrerupte de 2 călătorii, care le unesc.

Jon: Prima secțiune în deșert e Muntele Sinai, chiar aici pe hartă.

Tim: Apoi în a 2-a parte merg spre o regiune numită Paran.

Jon: O grămadă de lucruri se întâmplă acolo, în deșertul Paranului.

Tim: Apoi, în a patra secțiune, este călătoria lui Israel spre Moab.

Jon: Cartea se termină cu o secțiune mare în deșertul Moab, peste râul Iordan față de Țara Promisă.

Tim: În toate aceste secțiuni, firul relatării curge asemenea unui film palpitant, dramatic: totul începe bine, apoi călătoria merge foarte rău și se sfârșește cu un moment final de răscumpărare, o acțiune surprinzătoare a harului lui Dumnezeu.

Jon: Să intrăm în relatare: totul începe în deșert, la Muntele Sinai. Am devenit foarte familiari cu acest munte.

Tim: Da, dacă îți amintești Israelul a venit aici din Egipt. Au încheiat un Legământ cu Dumnezeu aici, au primit cele 10 Porunci aici, au construit tabernacolul aici, au stat la acest munte un an întreg.

Jon: Și acum fac un recensământ, ca să numere oamenii, pentru că se pregătesc să plece.

Tim: Primesc instrucțiuni cum să organizeze toți acești oameni în tabără: Prezența lui Dumnezeu în tabernacol, tribul lui Levi și preoții în jurul lui, apoi restul triburilor în jurul lor. Acest mod este un simbol vizual al faptului că sfințenia lui Dumnezeu e în centrul existenței lor ca popor.

Jon: Li se spune că atunci când norul prezenței lui Dumnezeu se deplasează, trebuie să strângă lucrurile și să îl urmeze.

Tim: Chivotul Legământului e purtat de leviții în față, apoi tribul lui Iuda și așa mai departe. Această ordine e un simbol – că prezența sfântă a lui Dumnezeu îi conduce și călăuzește în deșert.

Jon: Începem a doua secțiune a cărții cu entuziasm, ei părăsind deșertul Sinai și mergând spre Paran. Dumnezeu este cu ei, totul e organizat, Va fi extraordinar!…

Tim: … Dar nu este extraordinar. După doar trei zile pe drum, oamenii se plâng că le e foame și sete și apoi chiar fratele și sora lui Moise încep să îl vorbească de rău în fața tuturor…

Jon: Nu e un început bun. Dar acum suntem în secțiunea a treia – deșertul Paran. De aici au trimis 12 spioni care să investigheze Țara Promisă, Doi dintre acești spioni se întorc foarte optimiști…

Tim: Dar ceilalți zece sunt speriați, nu au încredere în Dumnezeu și spun: „Vom fi nimiciți acolo”. Ei pornesc o răscoală și încearcă să pună un lider nou care să îi ducă înapoi în Egipt. Practic ei refuză să meargă în Țara Promisă și Dumnezeu le respectă alegerea. Spune că această generație va rătăci 40 de ani și va muri în deșert și doar copiii lor vor intra în Țara Promisă.

Jon: Această istorie e amintită de multe ori în Biblie de autori diferiți…

Tim: Mereu e o reamintire a faptului că în timp ce Dumnezeu rămâne fidel față de poporul Său și promisiunea Sa, El le va respecta alegerile. Îi va lăsa să își irosească viețile dacă aleg să trăiască în rebeliune.

Jon: OK, deci călătoria a fost un dezastru până acum.

Tim: Se înrăutățește, aici, în a patra secțiune, când călătoresc spre Moab. Chiar și Moise are un moment de rebeliune și i se refuză intrarea în Țara Promisă. Apoi este o altă rebeliune a poporului, ce duce la un atac al șerpilor. Ceea ce face toate aceste rebeliuni mai grave e faptul că la fiecare pas Dumnezeu are grijă de ei, îi iartă, le dă mâncare, apă și această chestie ciudată numită mană…

Jon: Ce e aceasta?

Tim: Nu am nici o idee! Dar în ciuda la toate acestea, ei se tot plâng și spun că își doresc să fi murit în sclavie în Egipt.

Jon: Dacă eu eram Dumnezeu, îi abandonam pe oamenii aceștia.

Tim: Aceasta face relatarea în secțiunea finală atât de surprinzătoare. Israel tocmai a ajuns în Moab și regele din Moab e speriat de această mulțime mare care călătorește prin ținuturile lui. Așa că angajează un vrăjitor păgân, pe nume Balaam, ca să îi blesteme.

Jon: Tipul acesta nu glumește!

Tim: Balaam spune: „Mă voi ruga Dumnezeului evreu și vom vedea ce se întâmplă”. Și de trei ori încearcă să îi blesteme, dar de fiecare dată descoperă că nu poate spune decât binecuvântări. Cea mai surprinzătoare e ultima binecuvântare în care spune că din Israel se va ridica un rege învingător și acest rege este cumva legat de promisiunea lui Dumnezeu către Abraham de a binecuvânta toate națiunile prin familia sa. Iată deci Israelul revoltându-se jos în tabără, fără să știe că sus pe deal Dumnezeu îi protejează și chiar îi binecuvântează.

Jon: Cartea se termină aici în Moab. Israelul e gata să intre în Țara Promisă. Fac un nou recensământ, ca și la început și lasă în spate generația bătrână, cu tot cu Moise.

Tim: Dar înainte să îl părăsească pe Moise, acesta le spune ultimele lui cuvinte de atenționare și înțelepciune, și despre acest discurs e vorba în următoarea carte, Deuteronomul.