O ignoranță religioasă incredibilă

Albino Luciani / Papa Ioan Paul I

Copiii studiază puțin catehismul; adulții, pentru că se amăgesc că l-au studiat, nu îl mai studiază deloc. Și astfel e înjur o ignoranță religioasă incredibilă: oameni care cunosc știința și au citit teancuri de cărți nu știu nimic despre creștinismul în mijlocul căruia trăiesc, nu au citit niciodată Evanghelia în întregime. Fără să mai vorbim de mulți alți oameni care frecventează Biserica și se cred pioși, dar, în schimb, sunt cu totul lipsiți de gândire religioasă; cred că au credință, dar au doar sentimentalism; caută în pietate nu voința lui Dumnezeu, ci emoții, sentimente și vagi euforii; ignoră adevărata devoțiune și practică o grămadă de devoțiuni legate de anumite formule, de numere, pe jumătate cabală, jumătate superstiție; își golesc mintea și inima și își încarcă doar sistemul nervos.

Cei mari se scuză spunând: am studiat deja catehismul! Dar pe când erați copii; și era un catehism pentru copii, alcătuit din câteva noțiuni, cu imagini, cuvinte și simțăminte potrivite celor mici, lucruri care atingeau imaginația, inima. Dar acum, că sunteți adulți, este nevoie de ceva mai consistent, care să limpezească mintea și să călăuzească viața. Acum este nevoie de motive solide, clare, de răspunsuri convingătoare, pentru a respinge cu succes atacurile care zboară din toate părțile împotriva credinței.

Nu s-a resimțit niciodată mai mult ca în zilele noastre nevoia de catehizare.

Albino Luciani / Papa Ioan Paul I

Etichete:

Fii Cristofor!

Îți place mesajul din această pagină? Dacă da, te invităm să fii Cristofor, adică purtător de Cristos, distribuind mesajul paginii în rețelele sociale pe care le folosești. Ai la dispoziție butoanele din stânga paginii, sau butonul de mai jos, care te va conduce la această postare pe pagina noastră de Facebook!
Alte informații

Fragment din „Catehetica în firimituri”, carte apărută la Editura Serafica.

Tehnice

Realizare grafică: Radu C. Cristofor
Data publicării: 11 august 2022
ID intern: 00627