O viață de credință fără regrete

Bobby Angel

Atlet sau nu, abordarea tip „Vom da totul pe teren” în credință este un mod minunat de a trăi viața fără regrete. Probabil ați auzit de FOMO (fear of missing out – teama de a rata ceva). Aici Bobby Angel vorbește despre o altă teamă: FOMU (fear of messing up – teama de a o da în bară). Să fim sinceri: cu toții am eșuat să dăm totul pe teren – ce ironic! – din teama de eșec. Sau poate că din teama de succes.

Traducerea subtitrării: Ioan Moldovan.

Durată: 7 min 34 secunde
Limba (audio): engleză
Subtitrare (text): română

Vezi pe YouTube
Etichete:

Port o flanelă, pentru că sunt tăietor de lemne. Este atât de moale.

O VIAȚĂ DE CREDINȚĂ FĂRĂ REGRETE
cu Bobby Angel

Vă salut! Sunt Bobby Angel, suntem la Ascension Presents. Astăzi vreau să vă vorbesc despre a da totul pe teren. Dacă ești atlet sau dacă ai făcut sport în liceu, ai auzit expresia aceasta: „Vom da totul pe teren”. În esență, înseamnă să dai totul și oricare ar fi rezultatul, am făcut tot ce mi-a stat în putință, m-am consumat la maxim, am rezistat și nu mai am nimic în rezervor. Și cred că acesta este un mod bun de a privi viața în toate strădaniile tale, mari și mici, în viața spirituală, de asemenea, și în oricare alte scopuri pe care le-ai avea. Te rezervi pentru tine sau dai totul pe teren?

În liceu, aveam un antrenor care mi-a dat porecla Sallie Save-up, și aceasta a fost în regulă, nici o rană în legătură cu aceasta. El mă privea în timpul antrenamentului. Nu mă descurcam deloc să prind, să arunc sau să driblez mingea, așa că am practicat sporturile ce implicau a ajunge din punctul A în B foarte rapid. A evita pericolele e specialitatea mea. Am făcut înot, și acest antrenor a observat că în timpul antrenamentului eram cam la nivelul de 70%, iar pentru ultima tură dădeam totul, „ardeam” totul. El și-a dat seama: „Poți depune un efort mai mare în timpul antrenamentului, căci clar ai energie din abundență în rezervor pentru final.” Din nou, parte din aceasta e să îți recunoști nivelurile de energie și să știi când să te reții și când să dai mai mult.

Dar cum pot aplica aceasta în alte domenii din viață, unde nu dau totul, pentru că încerc mereu să fiu rezervat, pentru a pune ceva în rezervor? Trebuia să mă uit la mine și să îmi dau seama: „OK, sunt alte domenii din viața mea în care sunt rezervat, nu dau totul”. O parte din aceasta poate fi din frică – frica de eșec. „Dacă nu sunt destul de bun? Dacă nu câștig? Cel puțin pot spune că nu am dat totul.” O prietenă din colegiu avea această mentalitate, atunci când urma un test sau trebuia predat un proiect, intenționat nu studia sau nu lucra cât ar fi trebuit sau cât știa că ar fi putut. Pentru că este cam așa: „Dacă dau totul, dacă dau totul pe teren și pierd, eșuez, nu mă descurc bine la acel test? Atunci cel puțin am o scuză: ‘Nu am studiat cu adevărat’.”

Raționăm în acest fel și oarecum are sens dar nu e un mod de a trăi cu adevărat. Așadar, să privim la domeniile din viața noastră în care suntem rezervați, din teamă, de teama de eșec, poate chiar teama de succes: „Dacă obțin acel lucru?” Însă, îndeosebi, unde trebuie să pășesc în necunoscut? Unde trebuie să includ puțin risc? Poate că e vorba de a invita acea persoană la o întâlnire – încerci să joci la sigur, fără riscuri. Poate este o idee creativă pentru un proiect sau o afacere secundară, sau ceva ce vrei să faci, însă ai rețineri. Dă totul pe teren.

Această expresie nu e o chemare la a fi nesăbuit cu veniturile, a fi nesăbuit la locul tău de muncă. Dacă ești în poziția de a asigura cele necesare familiei tale, evident trebuie să cântărești riscul când vine vorba de a da totul într-un anumit domeniu. Nu e deci o chemare la a fi nesăbuit, ci e o chemare la spune: „Acest lucru merită făcut și îl voi face până la capăt”. Nu îl voi face doar pe jumătate, nu voi trăi cu teama de risc, ci voi investi, voi fi creativ. Poate lucrurile nu vor merge, poate nu vor ieși așa cum trebuie. Poate vor merge mult mai bine decât mi-aș putea imagina, dar dacă sunt prins în teamă, dacă sunt prins în: „Voi juca la sigur, fără riscuri”, nu voi ști niciodată. Așadar, caută unde ai rezerve: „Unde trebuie să dau totul pe teren? Unde trebuie să sap în profunzime și să îi încredințez acea teamă Domnului?”

Un text din Scriptură care te poate ajuta sau să îți dea puțină încurajare dacă ești într-o situație în care teama te controlează e Isaia 43,1: „Nu te teme, pentru că Eu te-am răscumpărat, te-am chemat pe nume, al Meu ești tu.” Domnul cunoaște deja rezultatul și ține de noi să dăm totul. Nu cred, atunci când vom fi, cu voia Domnului, pe patul de moarte, că vom vrea să avem regrete. Vom vrea să spunem: „Mă bucur că mi-am asumat acel risc”. „Mă bucur că am căutat acea persoană, că am urmat acea chemare, acea carieră.” Nimeni nu vrea să aibă regrete: „Ar fi trebuit să invit acea persoană”; „Ar fi trebuit să mă angajez acolo”; „Ar fi trebuit ca acel job secundar să îl fac principal. Trebuia să o fac.” Nu vrei să fii în acea poziție.

Domnul cunoaște deja, Domnul te cunoaște după nume, îți cunoaște darurile, abilitățile, și dorește cu adevărat să ne binecuvânteze. Mă uit la proprii mei copii și îmi place când sunt creativi. Îmi place când se murdăresc cu noroi pe față, când au nisip în păr. Îmi place când creează, desenează, pur și simplu fac ceva, sunt implicați. Mă bucur de aceasta și știu că e un ecou al lui Dumnezeu Tatăl care ne privește și se bucură de ce facem și că nu stăm într-o bulă a ceea ce e sigur și cunoscut, ci dăm totul, ne dăm peste cap pe acel teren până când rezervorul este gol. Filipeni 4,6: „Nu vă îngrijorați pentru nimic”.

Apoi Matei 6,25-34 – îmi place, sunt acele îndemnuri: „Nu vă îngrijorați”. „Nu vă îngrijorați pentru ziua de mâine”, ziua de mâine e destul de încărcată. Și Domnul spune: „Nu vă îngrijorați pentru viața voastră: ce veți mânca sau ce veți bea, nici pentru trupul vostru: cu ce vă veți îmbrăca! Oare nu e viața mai mult ca hrana, iar trupul mai mult ca îmbrăcămintea? Priviți păsările cerului: nu seamănă, nu seceră, nici nu adună în hambar, iar Tatăl vostru ceresc le hrănește. Oare nu sunteți voi mult mai de preț decât ele?” Dă totul pe teren, nu fi reținut, nu juca la sigur.

Cred că toți avem nevoie să auzim cuvintele pe care Paul le scrie în a doua scrisoare către Timotei, capitolul 4: „Am luptat lupta cea bună, am ajuns la capătul alergării, mi-am păstrat credința.” Domnul să ne dea acele haruri de a rezista până la sfârșit, de a avea curajul de a ne goli rezervoarele, de a da totul pe terenul vieții, orice ar însemna pentru tine în momentul acesta. Mă rog pentru voi. Rugați-vă pentru mine ca să ne sprijinim unul pe altul în aceasta, ca să nu trăim o viață în care doar stăm unde e sigur și cunoscut, ci să intrăm în necunoscut, să evanghelizăm, să ne dăruim în afară pentru gloria lui Cristos și pentru Evanghelie.

Din partea noastră, de la Ascension Presents, Dumnezeu să vă binecuvânteze!