Păcatul de moarte vs. cel venial

pr. Mike Schmitz

Chiar dacă păcatele de moarte sunt mai grave decât cele veniale, nu înseamnă că cele veniale nu ar face nici un rău. Pr. Mike ne explică răul făcut de păcatele veniale și ne sfătuiește să nu ne complăcem în păcat, oricât de mic ar părea el, deoarece toate păcatele au un impact negativ asupra relației noastre cu Dumnezeu.

Clipul a fost subtitrat de Rosana Bălănescu și Matei Capan. Dacă subtitrarea nu apare, activați-o.

Durată: 6 min 40 secunde
Limba (audio): engleză
Subtitrare (text): română

Vezi pe YouTube
Etichete: *

PĂCATUL DE MOARTE VS. CEL VENIAL

Salut! Sunt pr. Mike Schmitz, și suntem la Ascension Presents. Nu vreau să insist pe tema păcatului dar e reală, e ceva real din viața noastră dar nu toate păcatele sunt la fel. Unii creștini spun: toate sunt la fel – fie că furi un creion de la serviciu, fie că omori un sat, este la fel în ochii lui Dumnezeu. Orice greșeală e rea, orice păcat e rău, deci da, în acest sens, toate sunt păcate, însă sunt tipuri diferite de păcate. Sf. Ioan, apostolul iubit al lui Isus, în 1Ioan 5, face distincție între păcate care sunt de moarte și altele care nu sunt. „Dacă cineva vede pe fratele său săvârșind păcat care nu e spre moarte, să se roage și Dumnezeu îi va da viața; aceasta numai dacă păcatul nu e spre moarte. Există și păcat spre moarte, pentru care nu spun să te rogi. Orice nedreptate e păcat, dar există păcat care nu e spre moarte.”

Deci Ioan spune că da, orice nedreptate e păcat dar este o diferență între păcatele pe care le numim de moarte și cele care nu sunt de moarte, le numim veniale. Este important de înțeles: toate sunt păcate; nu poți spune: este doar un păcat venial, nu e mare lucru. L-am respins pe Domnul, m-am lepădat de El, dar doar în mod venial. Orice nedreptate este păcat. Dar păcatul venial este descris așa: păcatul venial rănește relația cu Domnul, în timp ce păcatul de moarte distruge acea relație, rupe relația intimă pe care o avem cu Domnul, comuniunea noastră cu Domnul și comunitatea Bisericii, însuși Trupul.

Sunt 3 condiții pentru un păcat de moarte:

  • Păcatul trebuie să aibă materie gravă. Gravă pentru Dumnezeu, nu pentru mine. Ca și cum aș spune: „Nu cred că a lua numele lui Dumnezeu în zadar e așa grav. A spune ‘O, Doamne!’ nu e mare lucru pentru mine.” Dar e important pentru Dumnezeu. Așadar, materie gravă.
  • Trebuie să știu că este materie gravă, păcat grav. Pentru că, amintește-ți, păcatul nu este un accident, din greșeală. Este: „Știam că acesta este un păcat grav”.
  • Și a treia condiție este: „Aleg liber să fac aceasta”.

Acestea sunt cele 3 condiții care fac un păcat de moarte. Dacă oricare dintre ele lipsește, tot poate fi păcat, dar nu neapărat sunt grav responsabil pentru lucrul acela. De exemplu, știu că dacă intenționat nu merg la Liturghie duminica e păcat grav. Dacă nu știam aceasta, a doua parte lipsește. Am făcut păcatul, dar nu sunt la fel de vinovat. Sau, de exemplu, știu că e un păcat să nu merg la Liturghie duminica, merg cu mașina la Liturghia de la 8 pm, duminică seara, atunci o avem aici în campus și pe drum intru într-un morman de zăpadă și nu pot ieși, sau am parcat pe alee și nu pot ieși din cauza zăpezii, deci am încercat să merg, dar nu am reușit. Deci nu am ales liber să nu merg, intenția mea era să mă duc dar nu am putut.

În toate acestea totuși, nu vreau să devenim foarte tehnici, pentru că uneori oamenii spun: „Atunci pot păcătui venial cât vreau, nu trebuie să îmi fac griji de aceasta, pentru că nu fac păcate de moarte.” Gândește-te la orice relație reală din viața ta. Sunt lucruri pe care, dacă le faci rup relația, dar sunt și multe lucruri pe care dacă le faci rănesc relația. Ai face acele lucruri fără să îți pese? Sigur că nu! De fapt, a face acele lucruri nepăsător poate slăbi relația până în punctul în care s-ar putea termina, fiind foarte aproape de ruperea completă.

Iată o analogie foarte violentă. Îmi pare rău pentru aceasta. Am auzit-o acum câțiva ani și mi-am spus: „Îmi place!” iar persoana de lângă mine a spus: „E dezgustător!” Deci… lupta cu taurii. Nu o susțin, spun doar că se întâmplă. Nu am fost la vreo coridă și cred că nu mi-ar plăcea deloc. Probabil aș spune: „Aceasta nu ar trebui să se întâmple!” Dar iată ce se întâmplă: nu e doar un matador care intră și ucide taurul, ci sunt și acești oameni numiți picadori, cu niște pumnale mici, cu care înjunghie… Am spus că va fi violent, îmi cer scuze. Nu susțin aceasta, cred că ar trebui oprită. Sunt acești oameni cu pumnale mici care împung taurul în umeri și gât, ca să îl slăbească. Aceasta nu ucide taurul, dar îl împiedică să își ridice capul și să se miște liber. Apoi vine matadorul cu sabia sa lungă, și poate să dea lovitura fatală.

Așa fac păcatele veniale și cele grave cu noi. Păcatele veniale ne slăbesc, ne împiedică să vedem, să ne mișcăm, relația noastră cu Domnul e slăbită până în punctul în care vine un păcat de moarte și BAAAM! ne lovește ca un camion. Ideea este că vreau să mă apăr de orice păcat. Cum spunea Sf. Ioan: „Orice nelegiuire este păcat”, deci vreau să le evit pe toate.

Vestea bună este aceasta: harul ne e întotdeauna la dispoziție. Doar pentru că viața harului a fost distrusă în sufletul meu, nu înseamnă că harul nu mai e accesibil. De fapt, chiar și dorința de a merge la Spovadă e harul lui Dumnezeu lucrând în inima mea. Dorința de a mă ruga e tot lucrarea Lui, faptul că îmi pare rău de păcatele mele este harul lui Dumnezeu lucrând în mine. Deci nici un om, că este puternic rănit puternic de păcate veniale, sau este grav rănit și distrus de păcate de moarte, nimeni nu este prea departe de harul lui Dumnezeu. Nu ești prea departe de harul lui Dumnezeu, oricum ar fi fost viața ta. Mergem la Spovadă, ne spunem păcatele în fața preotului care îl reprezintă pe Isus în acel moment, și prin puterea Spiritului Sfânt, lucrând prin intermediul preotului, Isus Cristos ne iartă păcatele, ne ridică din nou și restaurează relația noastră cu Dumnezeu. Aceasta este o veste grozavă!

Astăzi, dacă ești nu doar rănit, ci grav rănit, du-te la Spovadă! Spovada este Sacramentul Milostivirii. Iar dacă Dumnezeu a adus acest video în viața ta astăzi și ești în stare de păcat, poate aceasta e invitația, felul Său de a-ți spune: „E timpul!” E timpul să fii iertat, e timpul să îți mărturisești păcatele, e timpul să fii din nou în relație cu Dumnezeu care te iubește. De la noi toți, de la Ascension Presents, numele meu e pr. Mike. Dumnezeu să vă binecuvânteze!