Papa Ioan Paul al II-lea: Viața unui Papă Sfânt

Catholic Link

O frumoasă animație produsă de Catholic Link, despre viața Papei Ioan Paul al II-lea. A fost realizată după canonizarea acestui Pontif, pe 27 aprilie 2014.

Clipul este subtitrat în română. Dacă nu apare în clip, activați-o.

Durată: 4 min 43 secunde
Limba (audio): engleză
Subtitrare (text): română

Vezi pe YouTube

[etichete]

Sf. Ioan Paul al II-lea
– viața unui Papă sfânt –

Papa Francisc l-a proclamat recent (2014) pe Karol Wojtyla, cunoscut ca Papa Ioan Paul al II-lea, sfânt! Este una dintre cele mai rapide declarări ca sfânt din ultimele secole. Dar ce a făcut? Ce l-a făcut să fie sfânt? Poate pentru că a fost un om care a suferit mult, dar nu și-a pierdut niciodată speranța. Familia lui Karol a murit când el era mic. Și-a pierdut mama înainte să împlinească 10 ani. Când avea 12 ani, fratele său a murit, și, în fine, la 21 de ani și-a pierdut și tatăl. Țara sa a fost atacată de naziști în 1939, și a fost cucerită, apoi cucerită din nou de Armata Roșie sovietică în 1945.

Sau poate datorită marii sale culturi și umanități. Ioan Paul al II-lea iubea viața. Iubea sporturile și frumusețea naturii. Chiar Cardinal fiind, a continuat să schieze și să meargă cu caiacul. Iubea poezia și a fost actor, visând la o carieră în teatru. Sub regimul nazist a muncit din greu într-o carieră de piatră și a ajuns să cunoască viața de muncitor. Era și foarte inteligent și a excelat ca profesor universitar și carismatic, ale cărui ore erau pline de tineri. Sau poate pentru că a călătorit atât de mult, ajungând la atât de mulți oameni. Papa Ioan Paul al II-lea a fost extrem de activ. A făcut 250 de vizite pastorale în toată lumea, într-un total de 129 de țări și a scris 14 enciclice. Papa a început tradiția Zilelor Mondiale ale Tineretului, participând la nouă dintre ele, adunând la un loc milioane de tineri catolici, care au fost atât de puternic inspirați de el încât au devenit cunoscuți ca „generația Ioan Paul al II-lea”. Sau poate pentru că a fost un apărător al drepturilor omului. În perioada sa din Polonia a văzut direct consecințele guvernărilor opresive ce au luat viața celor slabi și lipsiți de apărare. Aceste experiențe au aprins în el dorința de a lupta împotriva ideologiilor. Astfel a jucat un rol cheie în dărâmarea Cortinei de Fier și, cu ea, în colapsul Uniunii Sovietice.

Cu siguranță, toate acestea sunt importante, dar nu uităm elementul cel mai important? Ioan Paul al II-lea este numit sfânt în primul rând pentru că l-a pus pe Cristos în centrul vieții sale și a acceptat marea misiune pe care i-a încredințat-o Cristos, zi de zi, cu iubire și speranță. Ioan Paul al II-lea a trecut cu siguranță prin multe suferințe. Credința tatălui său și viața lui de rugăciune au fost ca un prim seminar pentru el. Văzând sacrificiile făcute de prietenii și conaționalii săi în fața marilor persecuții, până la a-și da viața, a învățat să aibă încredere că speranța e mai puternică decât teama, iar iubirea e mai puternică decât moartea. A trăit această lecție când a avut loc un atentat la viața sa. Cu speranță a depășit teama și agonia acelor zile și cu iubire a mers la cel care l-a împușcat pentru a-l ierta personal. Ioan Paul al II-lea nu a fost doar activ: a fost profund apostolic în tot ce a făcut. Știa că mulțimile care veneau nu erau acolo doar datorită lui, ci mai degrabă datorită foamei oamenilor după Dumnezeu.

Ca apărător al drepturilor omului, Ioan Paul al II-lea a luptat pentru nenăscuți, pentru bolnavi, bătrâni, săraci și cei oprimați. Mai presus de toate, însă, a luptat pentru dreptul de a crede. Știa că o lume fără Dumnezeu este o lume fără bucurie, fără frumusețe, fără o umanitate adevărată. Ioan Paul al II-lea ne-a invitat să deschidem larg porțile lui Cristos. Ne-a spus să nu ne fie frică să îl primim în viețile noastre, în familiile și în societățile noastre, căci Cristos ne cunoaște mai bine decât oricine. El știe dorințele inimilor noastre și doar El poate să împlinească aceste dorințe. Ioan Paul al II-lea a știut că Cristos l-a chemat să slujească și astfel și-a dăruit toate darurile și talanții săi, forța și sănătatea sa, până la capăt, pentru a ni-l arăta pe Cristos.

Și de aceea îl sărbătorim acum ca Sfântul Ioan Paul al II-lea! Cristos a fost centrul vieții lui. A fost bucuria sa, tăria sa și cea mai mare iubire a sa. Câte haruri am primit în acești ani de la Fecioara Maria. Doresc să înalț mulțumirile mele Domnului cu cuvintele Mamei Sale, sub a cărei protecție am pus slujirea mea petrină: Totus Tuus.