Postul este medicament

Sf. Ioan Gură de Aur

La începuturile creației, atunci când Dumnezeu l-a plăsmuit pe om, i-a dat imediat porunca să postească. Dacă Adam împlinea această poruncă, avea să se mântuiască. „Din toți pomii din rai poți să mănânci, iar din pomul cunoștinței binelui și răului să nu mănânci, căci, în ziua în care vei mânca din el, vei muri negreșit!” (Facerea 2, 16-17). Aceasta nu era alta decât porunca de a posti. Dacă și în Paradis era nevoie de post, cu atât mai mult este nevoie în afara sa. Dacă înainte ca omul să fie rănit sufletește, postul era pentru el medicament, cu atât mai mult este medicament acum, când sufletul său este rănit de păcat. Dacă înainte să înceapă războiul poftelor, era absolută nevoie de post, cu atât mai multă nevoie este acum, când suntem în război cu diavolul. […] Vedeți cum Dumnezeu Se supără atunci când postul este disprețuit? Și nu puteți să vă închipuiți cât se bucură El când ținem post. Moartea a intrat în om pentru că a nesocotit postul și este scoasă din el prin post.

Sf. Ioan Gură de Aur

[etichete]

Fii Cristofor!

Îți place mesajul din această pagină? Dacă da, te invităm să fii Cristofor, adică purtător de Cristos, distribuind mesajul paginii în rețelele sociale pe care le folosești. Ai la dispoziție butoanele din stânga paginii, sau butonul de mai, care te va conduce la această postare pe pagina noastră de Facebook!

Scurtă reflecție

În pasajul din care este luat citatul scurt, Sfântul Ioan Gură de Aur face o legătură între post și… Eden. Prima poruncă primită de Adam și Eva a privit abținerea de la a mânca ceva. Noi oare avem tăria de a ne abține de la vreun aliment? Avem tăria de a lua acest medicament numit post, sau îl respingem pe motiv că este prea amar?

Alte informații

Pasajul luat este dintr-o scriere a Sf. Ioan Gură de Aur despre Post. Merită să citești integral acel text: nu e lung și este foarte frumos!

Citește textul integral

Cunoști viața Sfântului Ioan Gură de Aur?

Citește despre viața lui

Tehnice

Realizare grafică: Radu C. Cristofor
Data publicării: 15 martie 2016
Index intern: 00027