Prima duminică din Advent

pr. Ananias Buccicone OSB

A început Adventul. Timpul pentru cumpărături, îngerași și sentimentalisme. Sau nu?

Mulțumim pentru traducere Teodora și Matei C. Cristofori.

Clipul este subtitrat în română. Dacă nu apare în clip, activați-o.

Durată: 4 min 2 secunde
Limba (audio): engleză
Subtitrare (text): română

Vezi pe YouTube

Etichete:

Pax tecum! Pacea fie cu voi! Sunt părintele Anania, călugăr benedictin și preot.

Știm că perioada Adventului e modul Bisericii de a pregăti credincioșii pentru a celebra Nașterea lui Cristos, dar vreau să vă spun că Adventul este mai mult decât amintirea unui bebeluș înfășat în scutece, stând între un bou și un măgar, înconjurat de îngerași care cântă la harpă și de cupidoni angelici zburători. Sigur, aceste zile de Advent ne cheamă la o amintire liturgică a unui eveniment istoric de acum 2000 de ani. Totuși, aceste zile de Advent urmăresc să ne facă mai conștienți de Adventul final – știți, acea zi în care El, Isus, va veni din nou în această vale de lacrimi pe care o numim Pământ, pe nori de glorie, însoțit de cetele cerești, ca să judece viii și morții și lumea prin foc. Acel Advent nu va fi însoțit de prea multe sentimente dulci.

De fapt, acel Advent trebuie să ne facă să ne oprim în acest Advent pentru a cântări prezenta noastră stare spirituală de confuzie. Suferim de păcatul prezumției? Cum ar fi dacă El ar reveni chiar acum? V-ați oprit să vă întrebați ce s-ar întâmpla dacă rugăciunile v-ar fi ascultate? Ce rugăciuni, întrebați? Ce ziceți de aceasta: „Vină Împărăția Ta!” Când ne rugăm Tatăl nostru, implorăm împlinirea Împărăției Sale, Împărăția ce va veni. Noi știm că Isus deja și-a întemeiat Împărăția aici acum 2000 de ani – deci de ce ne rugăm să vină dacă e deja aici? Să fim sinceri: dacă voi ați întemeia o împărăție ați vrea ca rezultatul să arate așa? Mă îndoiesc! Isus ne-a lăsat Împărăția întemeiată de El și noi nu am făcut cea mai bună treabă cu ea, nu-i așa? Când ne rugăm deci: „Vină Împărăția Ta!”, într-un fel noi implorăm restabilirea, reîmplinirea Împărăției.

Poate vi se va aprinde beculețul dacă o auziți în latină: „Adveniat regnum tuum!” Adveniat! Advent! Adu al doilea Advent! Adu-l, Isuse! Pe primul îl comemorăm sentimental în 25 decembrie. Pe al doilea îl așteptăm cu speranță fără o dată. Oameni, sunteți gata pentru a doua venire? Adventul Lui final? Ești sigură, turmă mică? La ora cea mai neașteptată, ca un hoț în noapte, veți fi înțelepți sau nebuni, grâu sau neghină, judecați – oi sau capre? Trebuie să fiți pregătiți! Ați face bine să așteptați! Trebuie să folosiți această perioadă liturgică ca timpul penitențial de pregătire cum e destinat să fie. Spovediți-vă păcatele, oameni buni! Nu vă lăsați distrași de așteptările seculare excesive despre ce înseamnă pregătirea din Advent ca lumini și decorațiuni… Moderație, oameni buni, în cumpărături și petreceri. Acordați atenție introspecției, cercetându-vă sufletul și curățând bălegarul din staulele prea pline ale sufletelor voastre, și pregătiți un loc potrivit pentru venirea, Adventul Dumnezeului vostru.

Vreți un alt Crăciun sentimental? Atunci gândiți-vă la inima voastră ca la o iesle umilă pentru Pruncul Isus. Vreți să fiți pregătiți pentru al doilea Advent? Faceți din inima voastră un cuptor arzând de iubire pentru Cel care va veni la acel al doilea Advent ca să judece viii și morții și lumea prin foc! „Vină Împărăția Ta!” „Adveniat regnum tuum!” Binecuvântare, oameni buni, la începutul Adventului vostru. Binecuvântare în toate zilele voastre, binecuvântare, ca să puteți moșteni Împărăția!