Pregătirea pentru Post
pr. Mike Schmitz[CITIȚI NOTA] În acest material video, pr. Mike explică cum rugăciunea, postul și pomana constituie pilonii unui Post rodnic spiritual. Ne provoacă să căutăm căi noi pentru a trăi aceste practici, oferind câteva strategii simple pentru a ne apropia mai mult de Dumnezeu în această perioadă a anului liturgic.
Notă: Clipul merge pe înțelegerea Postului pentru romano-catolici. Pentru greco-catolici noțiunile de post și ajun trebuie corelate în sensul dat de exemplu de decretul PF Lucian.
Clipul a fost subtitrat de Rosana Bălănescu și Matei Capan.
Durată: 8 min 18 secunde
Limba (audio): engleză
Subtitrare (text): română
Etichete: postul * pr. Mike Schmitz
PREGĂTIREA PENTRU POST
Bună! Sunt pr. Mike Schmitz și suntem la Ascension Presents. Să vorbim despre Postul Mare. Când vine Postul știm că trebuie să facem ceva, să renunțăm la ceva, evident. Dar de regulă putem cădea în capcana de a vedea Postul ca: „E timpul să fac ceva provocator, imposibil!” Nu pentru că e bine pentru mine, ci doar pentru că: „Mă întreb dacă pot face ceva dificil”. Sau exact invers: facem ceva atât de mărunt încât nu are un impact în viața noastră sau e greu de observat. Am cunoscut o femeie care a renunțat la a mânca lebeniță în Post. În Minnesota. Pe timp de iarnă. Se poate să fi fost una dintre surorile mele. Sau căutăm un câștig dublu: „Doream oricum să slăbesc, și dacă renunț la gustări poate obțin… 2 în 1”. Nu e rău, dar nu acesta e scopul. Care e scopul Postului? Care e originea lui?
În trecut, aprox. acum 2000 de ani, cu o abatere de câteva secole, intrarea oamenilor în Biserică era un proces lung și ultima etapă a lui era o perioadă numită a purificării și iluminării. Ideea era: „Ce este încă în viața mea ce nu poate fi aici dacă îl voi urma pe Isus, de care trebuie deci să mă purific?” Al doilea lucru, iluminarea, e: „În ce direcții trebuie să fac pași ca să-l urmez pe Isus, să fiu mai aproape de El, și să încep să îmi modelez viața după a Lui. Cum îl pot lăsa pe Dumnezeu să folosească acest timp, în mine, pentru a mă face persoana pe care o dorește? Cum devin sfânt?” Îți dai seama deci: „Renunțarea la M&M-uri s-ar putea să nu mă facă sfânt.” Ce o va face?
Isus vorbea des despre aceste trei domenii: rugăciunea, postul și pomana. Invitația mea către tine e să alegi un lucru în aceste trei domenii – rugăciunea, postul și pomana – și să faci acel lucru. Dar când o faci, fă-o cu intenție.
- Legat de rugăciune: care ar fi o cale prin care să îți dezvolți relația cu Isus prin rugăciune, în acest Post? Uneori, oamenii spun: „Mă voi ruga 12 Rozarii pe zi. De ce? Pentru că e greu și cred că voi crește spiritual.” Dacă crezi că la așa ceva te cheamă Dumnezeu atunci, fantastic, încearcă să faci așa. Eu spun să dedici un timp, poate 15 minute, nu enorm, doar 15, sau să citești Evangheliile, sau să le asculți, ascultă Biblia audio, ascultă Evanghelia și stai cu Isus și mergi cu El, prin Evanghelii. Pune pe pauză sau oprește-te din citit și roagă-te și stai cu Isus. Aceste 15 minute sunt foarte de ajutor. Nu te dau peste cap, căci nu sunt foarte dificile, dar sunt incredibil de folositoare căci pe mine m-au apropiat de Isus. Deci ce legat de rugăciune ai putea face ca să te ajute să te apropii de Isus?
- Al doilea lucru: postul. Ține minte că Biserica ne cere să postim în doar 2 zile: Miercurea Cenușii, la începutul Postului, și Vinerea Mare, de după sfârșitul Postului, sau prima zi a Triduumului; Vinerea Mare și Miercurea Cenușii. Și acest post, probabil ai mai auzit, înseamnă două mese mici și una normală, nu mai mare decât cele două combinate, nu e chiar postit. E ok, Postul nu se măsoară după dificultate, ci după cum ne modelează inimile după Isus. Deci ce fel de post trebuie să ai în viața ta? Postul tău nu trebuie să aibă de-a face cu mâncarea. Poate vei spune: „Eu vreau să postesc de la rețelele sociale”; sau „Vreau să postesc [ceva mai particular] de la a-mi verifica telefonul tot timpul; Vreau să postesc de scris mesaje”. Imaginează-ți, dacă locuiești cu cineva, cu familia, ai niște prieteni, probabil au observat cât de des ești pe telefon. Poate un lucru fantastic de făcut pentru tine, în Post, e să spui: „Voi posti de la aceasta. Îmi voi verifica telefonul doar […]”. Oricând ar fi. Stabilește-ți tu. Dar ce anume poți scoate din viața ta, și o va purifica? Știu atât de mulți dintre studenții mei, și nu doar studenții noștri, ci studenții în general, sau pur și simplu oameni, tineri adulți, care fac așa: „Nu am nimic de făcut… Netflix. Ar trebui să fac ceva… Netflix.” Poate, poate, dacă spui: „Trebuie să îmi purific viața de unele lucruri care mă abat de la Dumnezeu, iar Netflix, Facebook sau Twitter, sau orice altceva mă împiedică să fiu prezent”, poate de la acestea trebuie să postești.
- Deci (1) rugăciunea, (2) postul, și (3) pomana. Primele două sunt cumva despre tine: „De ce anume trebuie să fiu purificat? Cum să fiu mai aproape de Domnul?” Pomana este despre: „Cum să permit ca acest timp, cum îl las pe Dumnezeu să se folosească de mine în acest timp ca să îi binecuvânteze pe alții. Poți să te întrebi: „Cui să îi dau bani?” Poate fi despre bani. Dar alții vor spune: „Voi dărui timp.” Cum poți oferi timp? Poți să faci voluntariat, dar acesta nu e zi de zi. Știu persoane care, pe durata Postului, au decis ca în fiecare zi, să scrie un bilețel, un scurt mesaj de încurajare sau recunoștință unor persoane din viața lor cărora le sunt recunoscătoare. La începutul Postului, notează 40 de nume, le stabilesc deja, iar apoi, în fiecare zi, scriu un bilețel unei persoane și îl trimit prin poștă. Astfel, dăruiesc timp pentru a binecuvânta pe altcineva. E deci un act de milostivire. S-ar putea să decizi că vrei să oferi bani. Ar fi minunat să faci aceasta consecvent, pe tot parcursul Postului. O modalitate în Biserică este (la noi) prin Caritas. Există cutii de donații pe care ți le faci din carton, le pui pe etajeră. E grozav! Dar trebuie să o facem așa cum ar face-o Isus. Ar arunca Isus mărunțișul pe care nu îl mai vrea în cutia de donații, spunând: „Sunt o persoană bună. Sunt Isus”? Aceasta e vocea mea pentru Isus, se pare. „Sunt o persoană bună. Am pus câțiva bănuți într-o cutie.” Ce e aceasta? Să o facem cu intenție. La sfârșitul Postului, când deschizi cutia, ar trebui să vezi doar argintiu, verde și alb… culorile bancnotelor, da? Iată de ce: cât de mult te transformă faptul că donezi doar resturile? În al doilea rând, suntem chemați să fim creștini, să dăruim nu doar din surplusul nostru, ci din ceea ce avem nevoie. Să dăm din averea noastră, nu doar din ce avem în plus.
Deci, în acest Post, care e acel lucru pe care vrei să îl faci legat de rugăciune, care să te ajute să te apropii de Domnul; lucrul ce ține de a posti care te va purifica, va scoate din viața ta lucruri de care nu ai nevoie, și care e lucrul, calea prin care în acest Post vei da milostenie, vei da înapoi, vei dărui altor persoane? Un ultim aspect. Legat de ce faci în Post, spui vreodată cuiva? Desigur, prima lectură din prima zi din Post, Miercurea Cenușii, spune: „să nu știe stânga ta ce face dreapta ta”, și să ții în secret… sfințenia în privat… Ceea ce e grozav. E ceea ce a spus Isus. Dar fii atent! Cred că uneori devenim prea preocupați, prea sensibili: „Nu vreau să spun ce fac în Post, nu vreau să mă dau mare, să fiu lăudăros.” Uite: ai putea fi cel mai tare catolic din blocul tău, din cartierul tău: „Voi renunța la bere în Post!” „Uau, ești atât de tare!” Dar când înțelegi că au fost sfinți în istoria Bisericii care au renunțat la mâncare în Post, pe toată durata Postului… Nu spun că e un lucru bun de făcut. Spun doar că renunțarea mea la cafea nu e atât de tare pe cât cred. Deci dacă te gândești: „Nu vreau să fiu îngâmfat”, ei bine, nu ești. De fapt, e mai smerit să răspunzi: „Ce faci în Post?” „Mă rog 15 minute în fiecare seară”. „O! Mulțumesc, părinte, ‘teribil’ ce faceți.” Nu! Nu trebuie să fie teribil. Eu știu că mă ajută. Deci pentru tine, dacă cineva te întreabă: „Ce faci în Post?” nu îți face griji că ești lăudăros. Probabil nu este un lucru atât de măreț.
De la noi toți, de la Ascension Presents, numele meu e pr. Mike. Dumnezeu să vă binecuvânteze!