Răspunsuri la câteva obiecții

Radu și Oana Capan

Faptul că Evangheliile se găsesc în Biblii, care la rândul lor se găsesc în librării la secțiunea Religie, și nu la Istorie, le face să nu fie istorice? Evident că nu. Dar acesta nu este desigur singurul argument al celor care neagă valoarea istorică a Evangheliilor. Ne vom opri în continuare la trei obiecții principale care nu doar sunt foarte răspândite ci și, la o primă privire, par serioase și justificate! Vom căuta să răspundem pe scurt acestor obiecții, indicând călcâiul lui Ahile pentru fiecare și dând câteva exemple de răspunsuri la unele atacuri punctuale.

Clipul face parte din seria „Credibilitatea Evangheliilor”, produsă de Radu și Oana Capan (Biroul pentru Evanghelizare și Cateheză al Eparhiei de Cluj-Gherla), cu consultarea biblică a pr. Eduard Patrașcu, din Dieceza de Iași.

Durată: 19 min 25 secunde

Vezi pe YouTube

Etichete:

Suntem, vă amintesc, la pasul 2, încercând să argumentăm că evangheliștii au dorit să facă istorie. Nu o istorie à la secolul XXI, dar totuși istorie. Mai exact au scris biografii antice. Fiind despre Isus, Fiul lui Dumnezeu, ne miră oare că sunt biografii antice… teologice? Pe noi nu. Pentru alții însă, elementul acesta descalifică Evangheliile. Vom vedea trei obiecții în acest sens, iar prima este legată de prezența miracolelor în Evanghelii. E o obiecție aparent bună. Gândiți-vă că într-o biografie a domnitorului Mihai Viteazul citiți că înainte de bătălia de la Călugăreni, cu o singură porție de mămăligă a hrănit toată armata de 5000 de oșteni. Ați considera-o credibilă istoric? Nu. Evident că nu.

Desigur, fundamental este subiectul biografiei, care dă categoric tonul biografiei. În autobiografia sa, Andre Agassi povestește despre cum a fost forțat de tatăl său să joace tenis, despre cum a ajuns faimos și consecințele faimei și, așa cum ne-am aștepta, cartea e presărată cu informații despre turnee, meciuri memorabile, figuri cheie din sfera tenisului.

Orice biografie a lui Winston Churchill ne pune în contact cu aristocrația britanică și, evident, cu cel de-al doilea război mondial, cu alianțele încheiate, cu bătăliile cele mai importante. De ce atunci ne-am mira că o biografie a Fiului lui Dumnezeu include, pe lângă ce a spus și pe unde a umblat, și fapte pe care doar Dumnezeu le poate face? Dacă acceptăm existența lui Dumnezeu, așa cum îl înțeleg creștinii și evreii, atunci miracolele sunt la ele acasă în paginile Evangheliilor, ca în toate paginile Bibliei de altfel.