Rugăciunea este lumina sufletului

Sf. Ioan Gură de Aur

Binele suprem este rugăciunea și dialogul cu Dumnezeu, deoarece aceasta este o unire intimă cu El: așa cum ochii trupului se luminează atunci când contemplă lumina, tot așa, sufletul care se îndreaptă către Dumnezeu se luminează cu lumina Sa inefabilă. Desigur, e vorba despre o implorare care să nu fie de rutină, ci făcută din inimă; care să nu fie limitată la un timp concret sau la câteva ore determinate, dar care se prelungește zi și noapte fără întrerupere.

Rugăciunea este lumina sufletului, adevărată cunoaștere a lui Dumnezeu, mijlocitoare între Dumnezeu și oameni. Ea face ca sufletul să se ridice până la cer și să îl îmbrățișeze pe Dumnezeu cu îmbrățișări inefabile, gustând laptele divin, asemenea copilului care, plângând, o cheamă pe mama sa; prin rugăciune, sufletul își expune propriile dorințe și primește daruri mai mari decât toată natura vizibilă.

Atunci când vrei să reconstruiești în tine acea locuință pe care Dumnezeu a edificat-o în primul om, împodobește-te cu modestie și umilință și fă-te strălucitor cu lumina dreptății; împodobește-ți casa cu fapte bune; împodobește-ți ființa, în loc de pietre și mozaicuri, cu credință și răbdare; și, în vârful tuturor, asemenea celui care pune acoperișul pentru a încorona un edificiu, pune rugăciunea pentru a-i pregăti lui Dumnezeu o casă perfectă și a-l putea primi în ea ca într-un palat regesc și strălucitor, de vreme ce, prin harul divin, este ca și cum ai avea însuși chipul Domnului așezat în templul sufletului.

Sf. Ioan Gură de Aur

Fii Cristofor!

Îți place mesajul din această pagină? Dacă da, te invităm să fii Cristofor, adică purtător de Cristos, distribuind mesajul paginii în rețelele sociale pe care le folosești. Ai la dispoziție butoanele din stânga paginii, sau butonul de mai jos, care te va conduce la această postare pe pagina noastră de Facebook!
Alte informații

Fragmentul este dintr-o predică (Supl., Omil. 6, Despre rugăciune: PG 64, 462-466).

via iBreviary

 

 

Tehnice

Realizare grafică: Radu C. Cristofor
Data publicării: 29 februarie 2020
ID intern: 00615