Rut

The Bible Project (Read Scripture)

 

Această prezentare a Cărții lui Rut revelează modul de structurare a cărții și modul în care își desfășoară acțiunea. Avem o familie israelită care se confruntă cu o tragedie, iar Dumnezeu se folosește de fidelitatea unei femei ne-israelite pentru a o reabilita și a conduce în cele din urmă la familia lui David, din care era așteptat Mesia.

[tbpdesc link=”https://app.box.com/s/5spepve7ao7p9bnj9v65npgjzigmtzeh”] Mulțumim Maria Buturuga pentru traducere.

Durată: 7 min 8 secunde
Limba (audio): engleză
Subtitrare (text): română

Vezi pe YouTube Vezi varianta originală

[etichete]

Subtitrarea în limba română

E o minunată lucrare de artă teologică, ce ne invită să reflectăm la cum se implică Dumnezeu în bucuriile și necazurile vieții noastre de zi cu zi. Sunt trei personaje principale în carte: Naomi – văduva, Rut – moabita și Boaz – fermierul israelit. Narațiunea se întinde pe 4 capitole frumos alcătuite. Haideți să aprofundăm textul și să vedem ce găsim aici.

Capitolul 1 începe cu versetul: „Pe vremea când conduceau judecătorii…” Ne amintește de vremurile foarte întunecate și grele din Cartea Judecătorilor. Facem cunoștință cu o familie israelită din Betleem, luptând să supraviețuiască unei cumplite foamete. Și astfel, în căutarea hranei, se mută în pământul Moabului, vechiul inamic al Israelului. Aici, capul familiei moare, iar fiii se căsătoresc cu două moabite: Rut și Orpa. Apoi, mor și fii, rămânând doar Naomi și noile ei nurori. Naomi nu are nici un motiv să mai rămână, așa că le spune noilor nurori că se va întoarce acasă. Naomi știe că viața unei femei străine și văduve în Israel va fi foarte grea, așa că le sfătuiește pe acestea să rămână acolo. Orpa accepta, dar Rut nu. Demonstrează o remarcabilă loialitate față de Naomi. Ea spune: „Oriunde vei merge, voi merge și eu; poporul tău va fi poporul meu și Dumnezeul tău va fi Dumnezeul meu”. Astfel, cele două se întorc în Israel împreună. Iar capitolul se încheie cu Naomi care își schimbă numele în Mara, adică „amar” în ebraică, plângându-și soarta teribilă.

Capitolul 2 începe cu Naomi și Rut discutând despre găsirea mâncării, și se întâmplă să fie chiar începutul secerișului orzului. Astfel Rut pleacă să caute de mâncare și se nimerește să culeagă spice de pe pământul unuia numit Boaz, care, întâmplător, e rudă cu Naomi. Ni se pune că Boaz este un om cu un caracter nobil, și o vede pe Rut. După ce află mai multe despre istoria ei, îi arată o deosebită generozitate. Dă instrucțiuni speciale, astfel încât imigranta Rut să poată aduna spice de pe pământul lui. Făcând astfel, Boaz împlinește de fapt o poruncă din Torah, de a arăta generozitate față de imigranți și de săraci. Boaz e atât de impresionat de loialitatea lui Rut față de Naomi, încât se roagă pentru ea, ca Dumnezeu să o răsplătească pentru curajul ei. Rut se întoarce acasă în acea zi și Naomi află că Rut l-a întâlnit pe Boaz și e foarte fericită. Spune că Boaz este răscumpărătorul familiei. „Răscumpărătorul familiei” era un obicei din Israel unde când un bărbat cu familie murea, lăsând în urma lui soție, copii sau pământuri, era responsabilitatea răscumpărătorului familiei să se căsătorească cu văduva, să ia pământul și să protejeze familia. Și așa, Naomi a început să spere că poate mai există o șansă pentru familia ei.

Capitolul 3 începe cu Naomi și Rut plănuind să îl facă pe Boaz să vadă situația lor. Rut va înceta să poarte haine de doliu dând semne că e dispusă să se mărite. Rut merge deci să îl întâlnească pe Boaz la fermă în noaptea aceea. Când se aproprie de el, Boaz se trezește și e surprins. Rut își exprimă clar intențiile. Îl întreabă dacă va răscumpăra familia lui Naomi și se va căsători cu ea. Boaz este încă o dată surprins de devotamentul lui Rut față de Naomi și familia ei și o numește pe Rut: „femeie cu caracter nobil”. Sunt aceleași cuvinte care descriu femeia din Proverbe 31. Boaz îi spune lui Rut să aștepte până a doua zi, când el le va răscumpăra legal pe Rut și pe Naomi, înaintea bătrânilor comunității. Astfel, capitolul se încheie cu Rut întorcându-se la Naomi, amândouă minunându-se de tot ce li se întâmplase.

În capitolul 4, toate se aranjează. În ultimul moment, Boaz descoperă că există un membru al familiei mai apropiat de Naomi decât el, și acesta ar putea să fie cel care să răscumpere familia. Dar, în ultima secundă, acest membru află că trebui să se căsătorească cu Rut, moabita. Și atunci refuză. Dar Boaz, amintiți-vă, știe adevăratul caracter lui Rut, așa că își asumă bunurile familiei lui Naomi și se căsătorește cu Rut. Deci ca la început, când Rut a fost loială familiei lui Naomi, la fel acum Boaz este loial familiei lui Naomi. Narațiunea se încheie cu o răsturnare a tuturor necazurilor din primul capitol. Astfel, moartea soțului și a fiilor este inversată prin faptul că Rut se căsătorește din nou și naște unui nou fiu, care o face fericită pe Naomi.

Această simetrie dintre început și final este chiar mai profundă. Amintiți-vă: tragediei de la început i-a urmat marea dovadă de devotament din partea lui Rut. Ei îi corespunde loialitatea lui Boaz, care conduce la reabilitarea finală a familiei. Această simetrie evidențiază și construcția capitolelor interioare. Fiecare capitol începe cu Naomi și Rut făcându-și planuri pentru viitor, urmând o întâlnirea providențială dintre Rut și Boaz, și fiecare capitol se încheie cu Naomi și Rut bucurându-se de cele întâmplate. Această narațiune e frumos concepută.

Această construcție se leagă de adevărata trăsătura interesantă a narațiunii și anume: cât de puțin e menționat Dumnezeu. Personajele vorbesc despre Dumnezeu de câteva ori, dar naratorul nu îl menționează nici măcar o dată pe Dumnezeu ca făcând ceva direct în narațiune, iar acest lucru e aspectul ei minunat căci Providența acționează în spatele fiecărei scenă a textului, țesând la un loc circumstanțele și alegerile tuturor personajelor. Pe Naomi, tragedia o face să creadă că Dumnezeu o pedepsește, dar de fapt întreaga narațiune e despre misiunea lui Dumnezeu de a reabilita pe ea și familia ei. Și face aceasta prin Rut, prin curajul și devotamentul ei, care aduc alinare în viața lui Naomi. Dar nu fără Boaz, care nu întâmplător e tocmai fermier, plin de generozitate și devotament. Astfel, Dumnezeu folosește integritatea sa, combinată cu curajul lui Rut pentru a o salva pe Naomi și familia ei.

Această narațiune explorează minunat interacțiunea dintre scopurile și voia lui Dumnezeu și alegerile și dorințele oamenilor. Dumnezeu țese laolaltă ascultarea în credință a poporului Său pentru a-și realiza planul de răscumpărare pentru lume. Și aceasta conduce la adevăratul final al narațiunii. Cartea lui Rut se încheie cu o genealogie care ne arată că fiul lui Boaz și al lui Rut, Obed, era bunicul regelui David, pe linia căruia a venit Mesia. Dintr-o dată, aceste evenimente simple, aparent lumești, ale narațiunii, sunt inserate în marea narațiune a lui Dumnezeu de răscumpărare a întregii lumi. Și astfel, Cartea lui Rut ne invită să ne gândim că Dumnezeu poate să lucreze chiar și în detaliile banale ale vieții noastre. Și acesta este mesajul Cărții lui Rut.