Să-l iubesc pe Dumnezeu?

Sf. Augustin

Să-l iubesc pe Dumnezeu? Cam abstract. Cum să iubești pe cineva pe care nu îl vezi? Cum am putea face mai… tangibilă această iubire?

Iată că ți se spune: Iubește-l pe Dumnezeu. Dacă îmi spui: „Arată-mi-l pe cel pe care trebuie să îl iubesc”, ce voi răspunde, dacă nu ceea ce a spus Ioan: „Nimeni nu l-a văzut vreodată pe Dumnezeu” (Ioan 1,18)? Dar să nu crezi că ești exclus total de la vederea lui Dumnezeu. Același Ioan a spus: „Dumnezeu este iubire și cine rămâne în iubire rămâne în Dumnezeu” (1Ioan 4,16). Iubește-l deci pe aproapele și uită-te în tine să vezi de unde vine această iubire de aproapele; acolo îl vei vedea, pe cât îți este cu putință, pe Dumnezeu.

Începe, așadar, să îl iubești pe aproapele. Împarte-ți pâinea cu cel flămând și adu-i în casa ta pe nenorociții fără adăpost; pe cel gol îmbracă-l și nu întoarce spatele semenului tău (Isaia 58,7). Ce vei obține făcând aceasta? Atunci lumina ta va răsări ca zorile (Isaia 58,8). Lumina ta este Dumnezeul tău. El este pentru tine ca zorile, pentru că El va veni pentru tine după noaptea acestei lumi. Căci această lumină nici nu răsare, nici nu apune, ci rămâne pentru totdeauna. Iubindu-l pe aproapele, având grijă de aproapele tău, ești pe drum. Pe ce drum, dacă nu pe cel care duce la Dumnezeu, la cel pe care trebuie să îl iubim cu toată inima, cu tot sufletul și cu tot cugetul? Căci la Domnul încă nu am ajuns, ci îl avem pe aproapele cu noi. De aceea, ajută-l pe cel cu care mergi, ca să ajungi la Cel cu care vrei să rămâi.

Sf. Augustin
Tratat asupra Ev. lui Ioan

Fii Cristofor!

Îți place mesajul din această pagină? Dacă da, te invităm să fii Cristofor, adică purtător de Cristos, distribuind mesajul paginii în rețelele sociale pe care le folosești. Ai la dispoziție butoanele din stânga paginii, sau butonul de mai jos, care te va conduce la această postare pe pagina noastră de Facebook!
Alte informații

Cunoști viața Sfântului Augustin?

Citește despre viața lui

Tehnice

Realizare grafică: Radu C. Cristofor
Data publicării: 18 decembrie 2016
ID intern: 00433