Să ne împărtășim în fiecare duminică

Sf. Ioan Casian

Nu trebuie să ne oprim singuri de la împărtășirea cu Domnul, pe motiv că avem conștiința faptului că suntem păcătoși. Dimpotrivă, vom merge să îl primim cu o dorință mai mare, pentru a obține sănătatea sufletului și curăția duhului, dar cu credință și umilință, considerându-ne nevrednici de un asemenea har și căutând mai degrabă medicamentul pentru rănile noastre.

Dacă așteptăm să fim vrednici, nu ne vom împărtăși nici măcar o dată pe an. Practica împărtășirii anuale este a multora dintre cei care rămân în mănăstiri. Ei își creează o anumită idee despre vrednicie, despre sfințenie și despre măreția Sfintelor Taine, considerând că nu trebuie să ne apropiem de acestea, în înțelesul lor, decât dacă suntem sfinți și fără pată și nu mai degrabă pentru a deveni. Ei cred că evită, astfel orice duh de mândrie. În realitate, cad într-o mândrie și mai mare, căci cel puțin în ziua în care se împărtășesc se consideră vrednici de împărtășanie.

Cât de preferabil este să primim în fiecare duminică Sfânta Împărtășanie, ca remediu pentru patimile noastre, cu inima zdrobită, plini de credință și mărturisind că nu merităm acest har, în loc să ne umplem de această convingere deșartă că măcar la sfârșitul anului o să fim vrednici.

Sf. Ioan Casian
Convorbiri, XXIII, 21

Fii Cristofor!

Îți place mesajul din această pagină? Dacă da, te invităm să fii Cristofor, adică purtător de Cristos, distribuind mesajul paginii în rețelele sociale pe care le folosești. Ai la dispoziție butoanele din stânga paginii, sau butonul de mai jos, care te va conduce la această postare pe pagina noastră de Facebook!
Scurtă reflecție

Cât de des să mă împărtășesc? Mai bine mai des? Mai bine mai rar? Biserica Catolică învață că, dacă nu avem păcate de moarte, este recomandat să ne împărtășim la fiecare Liturghie la care participăm. Sf. Ioan Casian ne îndeamnă la fel, amintindu-ne că vrednici deplin nu vom fi niciodată de acest mare dar.

Alte informații

Citatul din Sf. Ioan Casian este preluat dintr-un articol interesant, care merită citit, „Despre împărtășirea deasă”, de pe situl Seminarului ortodox din Iași.

Citește textul integral

Cunoști viața Sfântului Ioan Casian?

Citește despre viața lui

Tehnice

Realizare grafică: Radu C. Cristofor
Data publicării: 19 mai 2016
ID intern: 00164