Sărbătoarea darurilor

Papa Benedict al XVI-lea

Sărbătoarea darurilor. Decembrie este luna cadourilor. Cel mai frumos cadou este cel primit de la Dumnezeu, un dar ce invită la a dărui mai departe.

(Întrupându-se, Dumnezeu) nu mai este distant. Nu mai este necunoscut. Nu mai este de neatins de inima noastră. A devenit un copil pentru noi și făcând astfel a spulberat toate ambiguitățile. A devenit semenul nostru, refăcând astfel imaginea omului, pe care adesea îl găsim atât de greu de iubit. Pentru noi, Dumnezeu a devenit un dar. S-a dăruit pe sine însuși. A intrat în timp pentru noi. El care este Cel Etern, deasupra timpului, și-a asumat timpul nostru și l-a înălțat la Sine.

Crăciunul a devenit Sărbătoarea darurilor pentru a-l imita pe Dumnezeu care s-a dăruit pe sine nouă. Să permitem inimilor noastre, sufletelor noastre și cugetelor noastre să se lase atinse de acest fapt! Printre numeroasele daruri pe care le cumpărăm și le primim, să nu uităm de adevăratul dar: a dărui la rândul nostru ceva din noi înșine, a dărui la rândul nostru o parte din timpul nostru, a deschide timpul nostru către Dumnezeu. În acest fel dispare agitația, se naște bucuria și apare sărbătoarea. În timpul meselor festive din aceste zile să ne amintim de cuvintele Domnului: „Când faci prânz sau cină, nu chema pe cei care te vor invita la rândul lor, ci invită-i pe cei pe care nimeni nu îi invită și care nu te pot invita” (cf. Luca 14,12-14).

Aceasta înseamnă de asemenea: când dai daruri de Crăciun, să nu dai doar celor care îți vor da de asemenea cadouri la rândul lor, ci să dai și celor care nu primesc cadouri de la nimeni și care nu pot să îți dea nimic în schimb. Așa a făcut Dumnezeu: ne-a invitat la sărbătoarea nunții Sale, invitație la care noi nu putem răspunde cu una similară, ci doar putem să o primi cu bucurie. Să îl imităm! Să îl iubim pe Dumnezeu și, plecând de la El, să îl iubim și pe om, pentru ca, plecând de la om, să putem să îl redescoperim pe Dumnezeu într-un mod nou!

Papa Benedict al XVI-lea

[etichete]

Fii Cristofor!

[share]

Alte informații

Cunoști viața Papei Benedict al XVI-lea?

Citește despre viața lui

Pasajul este dintr-o predică de acum câțiva ani.

Citește predica

Tehnice

Realizare grafică: Radu C. Cristofor
Data publicării: 23 decembrie 2016
ID intern: 00443