Secretul catolicilor ce susțin Biserica

Radu și Oana Capan

Este extraordinar faptul că există atâția catolici care își trăiesc credința cu pasiune, care au o relație strânsă cu Dumnezeu, lucru vizibil în existențele lor. „Și eu vreau așa ceva în viața mea!” ar trebui să fie dorința noastră. Dar cum? Ce trebuie să facem concret? Poate nu ne-am aștepta, dar cineva i-a pus pe acești catolici sub lupă și le-a analizat existențele după toate standardele de astăzi pentru studiile sociologice, sintetizând diferiții indicatori și identificând astfel nimic mai puțin decât… secretul catolicilor ce susțin Biserica.

Clipul face parte din seria „Cum să ai o credință înflăcărată … care să aprindă și credința altora”. Se recomandă cu insistență folosirea manualului sesiunii.

Durată: 12 min 0 secunde

Vezi pe YouTube Manualul sesiunii

Etichete:

Întrebări pentru discuție/reflecție

1. Dacă 20% dintre practici pot avea un efect asupra a 80% din viețile noastre, acest principiu poate fi folosit și pentru identificarea și eradicarea obiceiurilor proaste. Care să fie acestea? Pierdut vremea pe rețele sociale? Bârfa? Pornografia? Cu siguranță că fiecare dintre noi avem multe obiceiuri proaste, dar un număr mic dintre ele sunt responsabile de un impact major asupra vieții noastre spirituale. Dacă le identificăm și luptăm tocmai împotriva acestor obiceiuri proaste, lucrurile se pot schimba radical în bine. Notați gândurile născute din reflecție.

2. O parohie în care 100% dintre credincioși sunt implicați la modul serios nu există (în lumea aceasta cel puțin; în cealaltă da, în unica și mega-parohie care îl are pe Marele Preot drept paroh… O fi având vicari? Dacă da, trebuie că sunt mulți, căci normal ar fi să fie toți Papii din istorie!). Întrebarea pe care foarte probabil v-o puneți la finalul vizionării este dacă vă aflați între cei 7% sau între cei 93%? Desigur, pentru răspuns ar trebui să aveți acces la registrele contabile ale parohiei, la statisticile privind activitățile parohiei… Și totuși, cred că fiecare poate încerca o estimare. În care „tabără” credeți deci că vă aflați și ce anume vă face să credeți aceasta?

3. Gândiți-vă la parohia de care aparțineți și dați frâu liber imaginației: cum v-ar plăcea să arate? Da, inclusiv vizual, material. Poate picturile înnoite sau anumite părți renovate… poate bănci mai bune, sistem audio mai de calitate. Dar și ca prezență: mai mulți copii, mai mulți tineri… mai mulți de toți, nu? În fine, și ca activitate: ce grupuri v-ar plăcea să existe în parohie (studiu biblic, cateheză, cor…), ce activități să sporească (cele caritabile, de evanghelizare…)? Scrieți mai jos câteva dintre aceste proiecții privind viitorul.

4. Nu ar fi minunat ca toate cele de mai sus să se întâmple fără ca Dvs să mișcați vreun deget? Desigur! Dacă toți credincioșii ar gândi așa, am ști ceva clar: viteza de dezvoltare a parohiei ar fi de zero virgulă zero. Din fericire nu gândiți așa și puteți să îi ajutați și pe alții să nu gândească așa. Concret, cum credeți că v-ați putea implica pentru a transforma în realitate măcar 1-2 lucruri dintre cele visate mai sus? Poate donând (cam toate costă bani); poate ca participant (într-un grup); sau poate ca lider (conducând un grup)… cu siguranță sunt și alte moduri.

5. Vă amintiți de provocarea din parohiile occidentale? În episoadele viitoare vom vedea diverse sugestii pentru cei patru piloni (rugăciunea, studiul, generozitatea și evanghelizarea), deci sperăm atunci să aveți idei mai multe, plus motivația crescută… dar acesta nu e un motiv să nu începeți mai rapid! Ce v-ați putea propune concret pentru fiecare dintre cele patru trăsături ale catolicilor cu credință înflăcărată?