Sf. Francisc de Sales

Catholic.org

O scurtă prezentare a vieții Sfântului Francisc de Sales, realizată de Catholic.org.

Clipul a fost subtitrat de Radu C. Dacă subtitrarea nu apare, activați-o.

Durată: 3 min 10 secunde
Limba (audio): engleză
Subtitrare (text): română

Vezi pe YouTube
Etichete:

Sf. Francisc de Sales

Sf. François de Sales, cunoscut mai mult ca Sf. Francisc s-a născut în Ducatul de Savoia, lângă Geneva, Elveția, pe 21 august 1567. A fost Episcop și (este) Doctor al Bisericii. A simțit chemarea la preoție, dar a ascuns-o de familia sa, care nu era de acord. În anii 1580, Francisc a studiat la Universitatea din Paris, iar la 24 de ani a obținut doctoratul în drept la Universitatea din Padova. Totodată, nu își pierduse pasiunea pentru Dumnezeu.

Într-o zi, pe când Francisc călărea, a căzut de pe cal de trei ori. De fiecare dată când a căzut, sabia sa a ieșit din teacă, ambele căzând pe pământ în forma crucii creștine. Francisc a considerat că e un mesaj de la Dumnezeu care îi făcea cunoscută voia Sa. Francisc a fost hirotonit preot iar mai apoi a fost numit rector al Catedralei din Geneva, în 1593. În timpul Reformei protestante Francisc s-a decis să încerce să îi aducă pe cei 60.000 de calviniști înapoi în Biserica Catolică. A scris foi volante pentru a explica adevărata doctrină catolică și le strecura pe sub uși.

În 1602, Francisc a fost consacrat Episcop de Geneva, iar în 1610 a fondat Ordinul Vizitantinelor. A pus temeliile pentru învățătura Conciliului Vatican II despre ceea ce acum e numită vocația universală la sfințenie. Cartea sa cea mai faimoasă, „Introducere în viața evlavioasă”, a fost scrisă pentru laici obișnuiți, în anul 1608, nu doar pentru clerici și persoane consacrate. Ajungând tot mai în vârstă și bolnav, a dorit să fie eremit, dar era nevoie de el mai mult ca niciodată. Papa a avut nevoie de el, apoi o prințesă, apoi Ludovic al XIII-lea.

A murit în cele din urmă pe 28 decembrie 1622. Sf. Francisc de Sales a fost beatificat în 1661 și canonizat în 1665 de Papa Alexandru al VII-lea. Sf. Francisc este sfântul patron al scriitorilor catolici și al presei catolice. Ziua sa de sărbătoare este pe 24 ianuarie.