Sf. Iosif și Sf. Maria Goretti, rugați-vă pentru noi!

Outside da Box

O scurtă reflecție (Outside  da Box & Spirit Juice Studios) despre viețile a doi sfinți incredibili: Sf. Iosif și Sf. Maria Goretti – două persoane ce au ales să trăiască în sfințenie și castitate, indiferent de cost.

Clipul are subtitrare în română. Dacă nu apare în clip, activați-o.

Durată: 3 min 59 secunde
Limba (audio): engleză
Subtitrare (text): română

Vezi pe YouTube
Etichete: * *

Subtitrarea în limba română

El: Când mă gândesc la puritate…

Ea: Când mă gândesc la puritatea sexuală…

El: …mă gândesc la Sf. Iosif.

Ea: …mă gândesc la Sf. Maria Goretti.

El: Poate crezi că e ciudat, căci ce legătură pot avea cu un bărbat care a trăit în Israel acum două mii de ani.

Ea: Ea a trăit în Italia, acum aproximativ o sută de ani. S-a născut în 1890, dar momentul definitoriu pentru ea nu a venit decât când avea cam 12 ani.

El: Nimeni nu știe exact când s-a căsătorit Iosif. După câte știm, putea avea vârsta mea, căci nu era neobișnuit ca oamenii să se căsătorească de tineri, în acel timp. Așa că îmi pot doar imagina cum e să fiu în locul lui, când a primit vești neașteptate despre viitoarea sa soție, Maria.

Ea: Ea lucra în casă, iar Alessandro, care muncea la ferma familiei ei și era de 20 de ani, a abordat-o și a atacat-o: dorea să se culce cu ea. Ea i-a spus că nu ar trebui să facă aceasta, că era ceva greșit, și că Dumnezeu nu ar vrea ca ei să facă așa ceva. Dar Alessandro a atacat-o oricum. A înjunghiat-o de 14 ori și a lăsat-o să moară.

El: Iosif a aflat că Maria era însărcinată înainte ca ei să se căsătorească. Ar fi putut să se scandalizeze, să îi târască numele în noroi, să facă un tărăboi mare din cauza aceasta. Dar deoarece era un om bun, s-a decis să rupă logodna, pe ascuns. Dar… mai apoi, un înger i-a apărut lui Iosif și i-a spus: „Iosif, nu te teme! Nu te teme să o iei pe Maria la casa ta.” Și așa a făcut. Probabil nu planificase aceasta. A făcut așa deoarece a acceptat voința lui Dumnezeu.

Ea: Au trecut aproape 20 de ore până ca Maria să moară și în tot acest timp singura ei grijă a fost iertarea lui Alessandro. Alessandro a mers la închisoare pentru 30 de ani. Acolo, inima i-a ajuns împietrită și fără remușcări. Într-o noapte, pe când era închis, a avut un vis cu Maria, în care ea îi oferea un crin, iar viața lui s-a schimbat pentru totdeauna.

El: Sf. Iosif e reprezentat adesea ținând în mână un crin. De obicei, crinul reprezintă puritatea, virtutea, nevinovăția. Biserica învață că Maria a fost fecioară întreaga ei viață. Aceasta înseamnă pentru Sf. Iosif că și-a înfrânat propriile dorințe, dorințele sale legitime, căci în acel moment erau căsătoriți, deci aveau dreptul la relații intime. Și-a înfrânat propriile dorințe pentru a face ce este mai bine pentru Maria, pentru ca Maria să poată să își împlinească cu adevărat chemarea la feciorie și să fie acel simbol pentru lumea întreagă și pentru Biserică.

Ea: Singurul lucru care o preocupa pe Maria când era pe patul de moarte era iertarea lui Alessandro; era foarte important pentru ea. Faptul că a fost așa preocupată de iertarea lui, pe patul de moarte, este incredibil! De aceea e cea mai tânără sfântă canonizată în Biserica Catolică până acum.

El: Sf. Iosif este acum sfântul patron al Bisericii Universale. Așadar, când mă gândesc la puritatea sexuală și am nevoie de ajutor să fiu pură mă gândesc la Sf. Maria Goretti.

El: Mă gândesc la Sf. Iosif și îi cer ajutorul spunând:

El: Sfinte Iosif

Ea: Sfântă Maria Goretti

Ei: rugați-vă pentru noi!