Sf. Iosif - tânăr sau bătrân?

Ven. Fulton Sheen

Tânăr sau bătrân? În unele reprezentări Sf. Iosif apare ca fiind un bărbat tânăr… în altele ca fiind foarte bătrân. Cum să fie oare?

Când căutăm motivele pentru care arta creștină îl reprezintă pe Iosif ca bătrân, descoperim că a fost pentru a păzi mai bine fecioria Mariei. Oarecum, s-a strecurat presupunerea că bătrânețea ar proteja mai bine fecioria decât adolescența. Astfel arta, neintenționat, l-a făcut pe Iosif un soț cast și curat prin vârstă mai degrabă decât prin virtute… A-l face pe Iosif curat doar pentru că trupul lui a îmbătrânit este ca și când ai lăuda un râu de munte care a secat. Biserica nu ar hirotoni preot un bărbat care nu are puterile sale vitale. Ea dorește bărbați care au ceva de domolit, mai degrabă decât unii care sunt domoli pentru că nu au energie de astâmpărat. Nu ar trebui să fie diferit la Dumnezeu.

Iosif a fost după toate probabilitățile un bărbat tânăr, puternic, viril, atletic, chipeș, caste și disciplinat; genul de bărbat l-am vedea păstorind oi sau pilotând un avion sau lucrând la masa de tâmplărie. În loc să fie un bărbat incapabil de iubire, trebuie să fi fost înflăcărat de iubire… Așadar, în loc să fie un fruct uscat servit la masa regelui, el a fost mai degrabă o creangă înflorită plină de promisiuni și putere. El nu era în amurgul vieții, ci în zorii ei, debordând de energie, forță și pasiuni controlate.

Ven. Fulton Sheen

[etichete]

Fii Cristofor!

[share]

Alte informații

Cunoști viața Venerabilului Fulton J. Sheen?

Citește despre viața lui (Wikipedia, eng)

Tehnice

Realizare grafică: Radu C. Cristofor
Data publicării: 20 martie 2017
ID intern: 00535