Sfânta și Marea Marți

În Sfânta și Marea Marți se face pomenirea celor zece fecioare din Sfânta Evanghelie. Din Sinaxar aflăm: „Pe când Domnul nostru Isus Cristos se suia la Ierusalim și se ducea la Patimă, a spus ucenicilor Săi mai multe pilde. Pilda celor zece fecioare a spus-o pentru a ne îndemna spre milostenie și în același timp spre a ne învăța să fim cu toții gata înainte de sfârșitul vieții.”

Au rânduit purtătorii de Dumnezeu Părinți să se așeze în această zi pilda celor zece fecioare ca să ne îndemne să veghem necontenit și să fim gata să ieșim în întâmpinarea adevăratului Mire prin fapte bune, dar mai cu seamă prin milostenie, pentru că neștiută este ziua și ceasul sfârșitului vieții. Dacă vom săvârși o singură virtute, cea mai mare chiar, și nu ne vom griji de celelalte și mai cu seamă de milostenie, nu vom intra cu Cristos în odihna veșnică, ci vom fi întorși, rușinați.

O, Cristoase, numără-ne pe noi împreună cu fecioarele cele înțelepte, rânduiește-ne în aleasa Ta turmă și ne mântuiește pe noi. Amin. („Deniile din Postul Mare”, Editura Trinitas, 1999)

[etichete]

Fii Cristofor!

[share]
Scurtă reflecție

În tot acest Post ne-am orientat existența spre a trece împreună cu Isus Cristos prin Patimă spre Înviere. Suntem pe ultima sută de metri și nu este timp de somn. Nu am vrea să ne prindă Învierea dormind, nepregătiți. Să ne fie meditația la Patima Domnului „cafeaua” spirituală care să ne țină treji în aceste zile, ca să ne numărăm și noi între fecioarele înțelepte care iau parte la bucuria Mirelui.

Alte informații

Pasajul citat este luat dintr-o prezentare a Săptămânii Mari.

Citește textul integral

Bonus: încă o lectură.

Citește textul integral

Tehnice

Realizare grafică: Radu C. Cristofor
Data publicării: 26 aprilie 2016
ID intern: 00121