Sfânta și Marea Vineri

Conform Sinaxarului, în Sfânta și Marea Vineri se prăznuiesc sfintele și mântuitoarele și înfricoșătoarele Patimi ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Isus Cristos: scuipările, lovirile peste față, palmele, insultele, batjocurile, haina de porfiră, trestia, buretele, oțetul, piroanele, sulița și înainte de toate Crucea și moartea, pe care le-a primit de bunăvoie pentru noi. Se mai face încă pomenirea mărturisirii mântuitoare făcute pe cruce de tâlharul recunoscător, care a fost răstignit împreună cu El.

În Sinaxar citim: „Trebuie să se știe că Domnul a fost răstignit în ziua a șasea a săptămânii, adică Vineri, pentru motivul că la început omul a fost făcut în ziua a șasea. A fost răstignit în ceasul al șaselea din zi, pentru că în acest ceas, după cum se spune, și Adam și-a întins mâinile și s-a atins de pomul oprit și a murit. Pentru aceasta trebuia să fie creat din nou omul în același ceas în care a fost zdrobit. Băutura amară pe care a gustat-o Cristos amintește gustarea lui Adam. Loviturile cu palmele arătau slobozirea noastră. Scuiparea și purtarea necinstită cu El arătau cinstirea noastră. Cununa cu spini, îndepărtarea blestemului, hlamida de purpură, îmbrăcămintea împărătească în locul hainelor de piele. Piroanele, desăvârșita nemișcare a păcatului nostru. Crucea, pomul cel din rai. Coasta împunsă amintea coasta lui Adam din care a fost făcută Eva, prin care a venit călcarea poruncii. Apa din coastă este icoana Botezului. Se spune că în locul în care a fost răstignit Cristos, capul tuturor, se află căpățâna lui Adam. Noul Adam a tămăduit prin lemn pe vechiul Adam, ce căzuse prin lemn. Prin milostivirea Ta cea mai presus de fire, Cristoase Dumnezeule, miluiește-ne pe noi”. („Deniile din Postul Mare”, Editura Trinitas, 1999)

Fii Cristofor!

Îți place mesajul din această pagină? Dacă da, te invităm să fii Cristofor, adică purtător de Cristos, distribuind mesajul paginii în rețelele sociale pe care le folosești. Ai la dispoziție butoanele din stânga paginii, sau butonul de mai jos, care te va conduce la această postare pe pagina noastră de Facebook!
Alte informații

Pasajul citat este luat dintr-o prezentare a Săptămânii Mari.

Citește textul integral

Tehnice

Realizare grafică: Radu C. Cristofor
Data publicării: 29 aprilie 2016
ID intern: 00125