Sfințenia crește prin gesturi mici

Papa Francisc

Lasă ca harul Botezului tău să rodească într-un drum al sfințeniei. Lasă ca totul să se deschidă față de Dumnezeu și în acest scop alege-l pe El, alege-l mereu pe Dumnezeu. Nu te descuraja, căci ai puterea Duhului Sfânt care îți permite să faci aceasta, iar sfințenia este, în cele din urmă, rodul Duhului Sfânt în viața ta (cf. Galateni 5,22-23). Când simți ispita de a te opri la slăbiciunile tale, ridică-ți privirea spre Cristos răstignit și spune-i: „Doamne, sunt un sărman păcătos, dar Tu poți face minunea de a mă face puțin mai bun”. În Biserica sfântă și totuși formată din păcătoși vei găsi tot ce ai nevoie pentru a crește spre sfințenie. Domnul a copleșit Biserica de daruri prin Scriptură, Sacramente, lăcașurile sfinte, viața comunităților, mărturia sfinților și o frumusețe cu multe forme care vine din iubirea lui Dumnezeu, „ca o mireasă împodobită cu nestemate” (Isaia 61,10).

Această sfințenie la care te cheamă Domnul va crește prin gesturi mici. Iată un exemplu: o femeie merge la cumpărături, întâlnește o vecină și încep să vorbească, și apar bârfele. Ea însă își spune în inimă: „Nu, nu voi vorbi rău de nimeni”. Acesta este un pas înainte spre sfințenie. Apoi, acasă, copilul ei vrea să îi vorbească despre visele lui, și ea, chiar dacă este obosită, se așază lângă el și ascultă cu răbdare și iubire. Iată o altă jertfă care aduce sfințenia. Mai apoi trăiește un moment de neliniștite, dar își amintește de iubirea Fecioarei Maria, ia rozariul și se roagă cu credință. Încă o cale de sfințire. Și mai apoi, ieșind afară, întâlnește un sărac și se oprește pentru a-i spune un cuvânt bun. Încă un pas.

Papa Francisc – Gaudete et exsultate, nr. 15-16

[etichete]

Fii Cristofor!

[share]

Alte informații

 

Citatul este exortația apostolică post-sinodală intitulată „Gaudete et exsultate”, a Papei Francisc. Pe moment nu este tradusă în limba română, dar o poți citi în alte limbi

Citește textul integral în engleză Citește textul integral în italiană

Tehnice

Realizare grafică: Radu C. Cristofor
Data publicării: 13 aprilie 2018
ID intern: 00587