Shalom - Pace
The Bible Project (Bible Themes)„Pace” este un cuvânt obișnuit, care poate însemna lucruri diferite pentru persoane diferite. Este de asemenea un cuvânt foarte important în Biblie, care se referă nu doar la absența conflictului ci și la prezența a altceva. În acest video vom explora esența sensului biblic al cuvântului pace și cum ne conduce la Isus.
Clipul face parte din The Bible Project, de unde îl puteți descărca la rezoluție mare.
Clipul are subtitrare în limba română, ce poate fi descărcată de aici în varianta noastră. Mulțumim Cristoforilor pentru traducere.
Durată: 3 min 48 secunde
Limba (audio): engleză
Subtitrare (text): română
Vezi pe YouTube (varianta noastră) Vezi pe YouTube (varianta originală)
Etichete: Biblia
Subtitrarea în limba română
Cuvântul „pace” se găsește în majoritatea limbilor. Oamenii pot vorbi despre tratate de pace sau timpuri de pace. Înseamnă absența războiului. În Biblie, cuvântul „pace” se poate referi la absența conflictului, dar și indică prezența a ceva mai bun în locul lui. În Vechiul Testament, cuvântul ebraic pentru pace este „shalom”. În Noul Testament, cuvântul grec este „eirene”. Sensul de bază pentru „shalom” e „complet” sau „întreg”. Cuvântul se poate referi la o piatră cu o formă completă, întreagă, fără crăpături. Se poate referi și la un zid din pietre întreg fără găuri sau locuri goale. „Shalom” se referă la ceva complex, cu multe bucăți, care e în stare completă, de plenitudine. E ca Iob care spune că corturile sale sunt într-o stare de „shalom” deoarece și-a numărat turmele și nu lipsește nici un animal. De aceea „shalom” se poate referi la bunăstarea unei persoane, ca atunci când David își vizitează frații pe câmpul de luptă și îi întreabă despre „shalom”-ul lor.
Ideea de bază este viața e complexă, plină de părți mobile, de relații și situații. Când oricare dintre acestea se desincronizează sau lipsește, „shalom”-ul tău e distrus. Viața nu mai e completă, trebuie să fie refăcută. De fapt acesta e sensul de bază pentru „shalom” când e folosit ca verb. A aduce „shalom” înseamnă literalmente „a întregi” sau „a repara”. Astfel, Solomon aduce „shalom” pentru templul neterminat atunci când îl încheie. Sau dacă animalul tău distruge câmpul vecinului tău, tu le aduci „shalom”, plătindu-le integral pierderile suferite. Iei ce lipsește și refaci spre plenitudine. La fel e cu relațiile umane. În Cartea Proverbelor, a împăca și vindeca o relație stricată înseamnă a aduce „shalom”. Când regate rivale fac „shalom” în Biblie, nu înseamnă doar că nu se mai luptă, ci și că încep să conlucreze pentru binele amândurora. Aceasta e starea de „shalom” pe care regii Israelului trebuiau să o cultive și rar se întâmpla așa.
Astfel că profetul Isaia a privit spre un viitor rege, un „Prinț al Shalom-ului”. Domnia Sa urma să aducă „shalom” fără sfârșit; un timp în care Dumnezeu va face un legământ de „shalom” cu poporul Său, va îndrepta toate relele și va vindeca tot ce fusese stricat. De aceea nașterea lui Isus în Noul Testament a fost anunțată ca venirea pentru „eirene”. Amintiți-vă: e cuvântul grec pentru pace. Isus a venit să dea pacea Sa celorlalți. Ca atunci când le-a spus discipolilor: „Pacea mea v-o dau vouă”. Apostolii au susținut că Isus a făcut pace între umanitatea distrusă și Dumnezeu când a murit și a înviat. El a refăcut spre plenitudine relația deteriorată dintre oameni și Creatorul lor. De aceea Apostolul Paul poate spune că Isus însuși este „eirene” a noastră.
El a fost omul întreg, complet cum sunt eu făcut să fiu, dar am eșuat. Acum îmi dă viața Sa ca dar. Aceasta înseamnă că discipolii lui Isus sunt chemați acum să facă pace. Paul a îndemnat Bisericile locale să își mențină unitatea prin legătura păcii, care cere smerenie și răbdare și a-i suporta pe ceilalți cu iubire. A deveni oameni ai păcii înseamnă a participa la viața lui Isus care a reconciliat toate în cer și pe pământ, refăcând pacea prin moartea și învierea Sa. Pacea cere deci multă muncă deoarece nu e doar absența conflictului. Pacea adevărată cere a lua ce e stricat și a-i reface plenitudinea, fie că e ceva din viețile noastre, din relațiile noastre sau din lumea noastră. Acesta este bogatul concept biblic de pace.