Spiritul Sfânt - precum lumina

pr. Raniero Cantalamessa

Nu ne putem orândui viața creștinească fără să îl cunoaștem pe Spiritul Sfânt. Greutatea pe care o avem în a-l cunoaște ține chiar de natura Sa. Spiritul Sfânt este precum lumina. Lumina luminează totul, însă ea se ascunde. Dacă îmi pun noaptea o lampă aprinsă chiar în fața ochilor, nu văd nimic. Dar dacă această lampă o voi pune undeva în spatele meu, ea îmi va lumina calea înaintea mea. Tot așa este și cu Spiritul Sfânt. Este o lumină ascunsă.

O altă imagine despre Spiritul Sfânt este una împrumutată din lumea teatrului: sufleorul. Acesta este ascuns undeva, însă, dacă el tace, actorii nu mai știu ce să zică.

Așadar cine este Spiritul Sfânt în Preasfânta Treime? Cuvântul cel mai potrivit pentru a-l descrie este iubirea. E iubirea personală dintre Tatăl și Fiul. Este acea flacără de iubire atât de aprinsă încât oricare altă iubire pe care o putem cunoaște pe parcursul vieții – pentru tată, mamă sau un fiu – nu reprezintă decât o scânteie a acestui enorm și imens incendiu de iubire care este Preasfânta Treime.

Așadar, Spiritul Sfânt este iubirea dintre Tatăl și Fiul în Preasfânta Treime. Sfântul Augustin precizează, de altfel, că Tatăl este Cel care îl iubește pe Fiul; Fiul este Cel iubit de Tatăl; iar Spiritul Sfânt este iubirea existentă dintre ei.

pr. Raniero Cantalamessa

Fii Cristofor!

Îți place mesajul din această pagină? Dacă da, te invităm să fii Cristofor, adică purtător de Cristos, distribuind mesajul paginii în rețelele sociale pe care le folosești. Ai la dispoziție butoanele din stânga paginii, sau butonul de mai jos, care te va conduce la această postare pe pagina noastră de Facebook!
Alte informații

Citatul este din volumul „A deveni prieten al Spiritului Sfânt”, al pr. Raniero Cantalamessa, volum apărut la Editura Viața Creștină.

Cumpără cartea

Tehnice

Realizare grafică: Radu C. Cristofor
Data publicării: 22 februarie 2018
ID intern: 00585